Džaferi: Balkan posle više decenija prestaje da bude
Talat Džeferi

Džaferi: Balkan posle više decenija prestaje da bude "bure baruta"

Predsjednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi ocijenio je da Balkan posle više decenija prestaje da bude "bure baruta".

Upitan da li smatra da su na prostoru Balkana moguće nove nestabilnosti poput onih iz 90-ih godina, Džaferi je kazao da je sada situacija potpuno drugačija imajući u vidu da je proces išao napred u pozitivnom smislu.

"Balkan polako izlazi iz zone koja je trajala decenijama – da je bure baruta. Ostaju još dvije tačke koje treba bilateralno da se riješe, to su odnosi Beograda i Prištine i funkcionalni status Bosne i Hercegovine. Time će Balkan završiti integrativni proces", naveo je Džaferi za Vijesti. 

Džaferi je rekao da treba poštovati volju institucija i građana u Srbiji, koja je odabrala da nema interesa da se priključi NATO, ali da radi intezivno na priključenju EU. 

"Pozivamo da se ta pitanja riješe na način da bude prihvatljivo i za njihove građane i institucije", dodao je Džeferi. 

On je kazao da se u Sjevernoj Makedoniji ne osjeća pritisak zbog izvesnog pristupanja NATO jer je, kako je naveo, "to gotova priča". 

"Nema takvog pritiska i osjećaja da neko pritiska zato što je taj proces završen, taj put je otvoren i bespredmetno je više pričati o pritisku", istakao je Džaferi. 

Crnogorski parlament ratifikovao je juče na sjednici koju su obilježili brojni incidenti Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO. 

Poslanici Demokratskog fronta su Džaferija, koji je prisustvovao sjednici, nazvali teroristom koji je pucao na makedonske policajce. 

Do sada se nikada nije desilo u Crnoj Gori da su se na taj način poslanici odnosili prema nekom stranom gostu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.