Sa granice vraćeno preko 3 tone feferona i 2,5 tone pečurki
Ilustracija

Zbog neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti

Sa granice vraćeno preko 3 tone feferona i 2,5 tone pečurki

U januaru mjesecu 2019. godine, po zahtjevu subjekata u poslovanju hranom, izvršen je pregled 648 uvezenih pošiljki hrane neživotinjskog porijekla i 185 pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom.

Kako je saopšteno iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pregledom je utvrđivana validnost i ispravnost prateće propisane dokumentacije (dokumentacijski pregled), izvršen je pregled sadržaja pošiljki, oznaka, pakovanja, količina, uključujući i provjeru temperaturnih lista tokom prevoza hrane (identifikacioni pregled), zatim fizički pregled tj. provjera hrane organoleptičkim pregledom i uzimanjem uzoraka za laboratorijsko ispitivanje radi provjere ispunjenost propisanih zahtjeva bezbjednosti i kvaliteta. 

"Tokom januara mjeseca od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla u nadležnosti inspekcije za hranu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti zabranjen je uvoz i stavljanje u slobodan promet 4 pošiljke hrane u ukupnoj količini od 7.973 kg zbog utvrđivanja neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima u odnosu na sadržaj aditiva i to: dodaci jelima –začini 2255 kg, konzervirane pečurke 2.548 kg i konzervirani feferoni 3.170kg", navodi se u saopštenju Uprave.

Na zahtjev uvoznika pošiljke su vraćene inoisporučiocima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.