Pakistan predao Indiji zarobljenog pilota, televizije uživo prenosile
Foto:Screenshot

Pakistan predao Indiji zarobljenog pilota, televizije uživo prenosile

Pakistan je u petak na graničnom prelazu Vagah indijskog pilota predao vlastima Indije.

Komandant indijskih vazduhoplovnih snaga Abhinandan bio je pritvoren u Pakistanu, nakon što je njegov avion oboren u srijedu u sukobu indijskih i pakistanskih letjelica duž sporne granice u regiji Kašmir, podsjeća agencija Anadolija.

Dan kasnije, pakistanski premijer Imran Kan najavio je da će osloboditi indijskog pilota kao gest dobre volje.

Glavni indijski televizijski kanali direktno su prenosili ovaj događaj, a njemu je priređen veliki doček.

Tenzije između Indije i Pakistana u kriznom Kašmiru eskalirale su 14. februara kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 indijskih vojnika. Indija je za napad optužila Pakistan, a zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio taj napad.

Indijske snage su 26. februara izvele zračne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Tenzije su eskalirale u srijedu kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su takođe ušla u indijski vazdušni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javljaju da su indijske snage srušile pakistanski bombarder F16.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.