Crnogorski parlament ratifikovao Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u

Crnogorski parlament ratifikovao Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u

Crnogorski parlament, na sjednici na Cetinju, ratifikovao je danas Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

Za ovakvu odluku glasalo je 44 poslanika, dok niko nije bio protiv ili uzdržan. 

Poslanici Demokrata i Građanskog pokreta URA, koji bojkotuju parlament, nisu prisustvovali današnjoj sjednici. 

Šef diplomatije Crne Gore Srđan Darmanović u Skupštini je kazao da je na poslanicima istorijska odluka, jer Crna Gora prvi put odobrava pristupanje neke druge države NATO-u. Naveo je i da je pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u dobra vijest za cio region. 

„Podrška Makedoniji je visoko na agendi Crne Gore. Kao članica NATO-a Crna Gora je aktivan promoter daljeg širenja NATO“, poručio je Darmanović. 

Članice NATO-a potpisale su 6. februara Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu. 

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a, ova država i zvanično će postati punopravna članica Alijanse. 

Ulazak Sjeverne Makedonije u NATO od 2008. godine bio je uslovljen rješavanjem spora oko ustavnog imena koji je ova država imala sa Grčkom od sticanja njene nezavisnosti u 1991. godini.

Pomenuti protokol danas je ratifikovan i u Hrvatskome saboru sa 116 glasova 'za' i dva 'protiv'.

Predsjednik Hravtskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je Sjevernoj Makedoniji na potvrđenom protokolu o ulasku u NATO te najavio da će hrvatska vlada nastaviti pružati potporu Skoplju na putu prema članstvu u EU. 

"Čestitam Republici Sjevernoj Makedoniji na članstvu u NATO-u i mogu Vam reći u ime zastupnica i zastupnika koji su podržali današnju odluku kako će Vam Republika Hrvatska pružati potporu na putu prema EU”, poručio je Jandroković na sjednici Sabora čije je glasanje u sabornici pratilo i visoko makedonsko državno izaslanstvo.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.