Posthumno nagrađen Darko Vujošević: Što bolje pripreme kao odgovor na vanredne situacije
Foto: Anadolija

Obilježen Dan zaštite i spašavanja

Posthumno nagrađen Darko Vujošević: Što bolje pripreme kao odgovor na vanredne situacije

Sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori kvalitetan je i uspješno odgovara na brojne izazove, poručeno je danas na svečanosti povodom Dana zaštite i spašavanja, koja je održana u Podgorici.

Međunarodni dan zaštite i spašavanja tradicionalno se u Crnoj Gori obilježava 1. marta, kada Ministarstvo unutrašnjih poslova sumira rezultate, ali i nagrađuje zaslužne pojedince. 

Ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, istakao je da poplave zemljotersi i požari veoma često, uz ogromnu materijalnu štetu, odnose veliki broj ljudskih života, što je dovoljno upozorenje da se jačaju aktivnosti u preventivnom i operativnom dijelu. 

“Zaštita i spašavanje u Crnoj Gori u periodu poslije nezavisnosti razvija se u skladu sa mogućnostima. Ipak, svake godine imamo dodatno unaprijeđen sistem”, rekao je Nuhodžić i ukazao da je MUP prošle godine nabavilo novi protivpožarni avion kao dodatni odgovor na šumske požare, a nabavljeno je i 20 vatrogasno spasilačkih vozila. 

2019030123520001442152546Web

Nuhodžić, foto: AA

Nuhodžić je rekao da je iz Fonda za zaštitu i spašavanje prošle godine podijeljeno 94 hiljade eura, za različite projekte koji će dodatno unaprijediti sistem. 

On je podsjetio na primjer Vojina Radovića, Vladete Zarubice i Veska Božovića koji su spasili četvoročlanu porodicu iz Novog Pazara, pokazujući na taj način hrabrost i solidarnost i svojim činom dali primjer ostalima. 

“Sa dužnim poštovanjem danas pominjem ime stradalog Darka Vujoševića koji je spašavajući druge i sam stradao i ličnim primjerom ukazao na veličini i ljepotu hrabrosti i požrtvovanosti”, rekao je Nuhodžić. 

2019030123520001442152542Web

Foto:AA

Generalni direktor Direktorara za vanredne situacije, Mirsad Mulić, rekao je da su poslovi u sistemu zaštite i spašavanja specifični, složeni i teški. 

“U ovom poslu se često rizikuje svoj život da bi se spasio tuđi, a to podrazumijeva znanje, hrabrost i odvažnost. U ovom poslu najčešće novac nije motiv. Nagrada je osmjeh spašenog i stisnuta ruka bespomoćnog. To je divan osjećaj kada se profesionalno zadovoljstvo ispuni humanošću, solidarnošću i plemenitošću”, istakao je Mulić. 

2019030123520001442152548Web

Foto:AA

Prema njegovim riječima, tokom prošle godine bilo je preko 13 hiljada intervencija pripadnika Službe zaštite i spašavanja, a Operativno-komunikacioni centar primio je više od 105.000 poziva i kordinirao 40 akcija spašavanja u planinama, u kojima je spašeno 88 osoba. 

Ove godine je podijeljeno ukupno 19 nagrada i priznanja: 3 plakete, 2 značke, 9 zahvalnica i 5 novčanih nagrada.

Novčane nagrade dobili su:
1) Stevović Mirko, policajac zaposlen u Sektoru granične policije, granični prelaz „Krstac”
2) Svrkota Radenko, komandir operativnog tima Službe zaštite i spašavanja Pljevlja
3) Radusinović Rajko, mehaničar u Službi zaštite i spašavanja Podgorica
4) Agović Džemal, vođa smjene u Službi zaštite i spašavanja Rožaje
5) Đolević Borislav, savjetnik I za održavanje tehnike i opreme u Službi zaštite i spašavanja Berane.

Zahvalnice za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja dobili su:
1) Čađenović Andrija, komadir Službe zaštite i spašavanja Podgorica 
2) Kurtović Kadro, vatrogasac-spasilac u Službi zaštite i spašavanja Ulcinj
3) Mihajlović Radovan, vatrogasac-spasilac u Službi zaštite i spašavanja Berane
4) Korać Marko, vatrogasac-spasilac – vozač u Službi zaštite i spašavanja Berane
5) Stojanović Vojislav, vatrogasac-spasilac – vozač u Službi zaštite i spašavanja Berane
6) Golubović Darko, vatrogasac-spasilac – vozač u Službi zaštite i spašavanja Berane
7) Bojović Ranko, vođa grupe – spasilac u Službi zaštite i spašavanja Podgorica,
8) Vlahović Milorad, vatrogasac – spasilac u Službi zaštite i spašavanja Podgorica
9) Nurković Asmir, vatrogasac – spasilac u Službi zaštite i spašavanja Rožaje

Značku zaštite i spašavanja dobili su:
1) Vlaović Danilo, vođa smjene u Službi zaštite i spašavanja Bijelo Polje
2) Ivanović Žarko, vatrogasac – spasilac u Službi zaštite i spašavanja Podgorica

Plaketu zaštite i spašavanja dobili su volonteri Kljajević Đole i Kljajević Slavko iz Đurđevića Tare, Darmanović Željko, komadir Službe zaštite i spašavanja Kolašin, a posthumno je plaketom, najvišim priznanjem u oblasti zaštite i spašavanja, nagrađen i Darko Vujošević, koji je je stradao spašavajući porodicu Kumburović iz Skadarskog jezera i time, ličnim primjerom, pokazao izuzetnu hrabrost, ljudskost i požrtvovanost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.