U Siriji u februaru ubijeno 246 civila
Ilustracija

U Siriji u februaru ubijeno 246 civila

Tokom proteklog mjeseca u Siriji je poginulo 246 civila, podaci su Mreže za ljudska prava u Siriji (SNHR).

U najnovijem izvještaju ove organizacije navedeno je da se među smrtno stradalima u februaru nalazi i 54 maloljetnika i 50 žena. 

Rat u Siriji traje već osam godina, a u prošlom mjesecu, u napadima snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, poginulo je 108 civila, uključujući više od 30 maloljetnika i 17 žena. 

U napadima SDG-a, pod čijim plaštom djeluje teroristička organizacija YPG/PKK, ubijeno je 18 civila, među kojima je četvero djece i četiri žene. 

SNHR je objavio i podatak da je u napadima Međunarodnih koalicionih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) poginulo 17 civila, a napadima ISIS-a 21. 

Napadi opozicionih snaga i oružanih grupa doveli su do smrti pet civila. Prema podacima SNHR-a, u napadima neidentificiranih strana poginulo je 77 civila. 

Među smrtno stradalima nalazi se i pet zdravstvenih radnika. Podaci SNHR-a govore i da je 29 osoba izgubilo život od posljedica mučenja. 

Intenzivirani režimski napadi izazvali su novi val izbjeglica iz Kan Šejkun i Maret al-Numana. Od početka februara ta dva grada napustilo je 6.900 porodica koji su utočište potražile u kampovima u blizini turske granice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.