Stefanović pisao Interpolu: Nema promjena, ne primajte Kosovo
Nebojša Stefanović

Stefanović pisao Interpolu: Nema promjena, ne primajte Kosovo

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović uputio je pisma generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku i predsedniku Interpola Кim Džong Jangu u kojima je tražio da ova međunarodna policijska organizacija ne razmatra ponovni zahtjev Кosova za prijem u članstvo, saopštilo je danas Ministarstvo.

On je naveo kako od održavanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju 2018. godine nisu se dogodile nikakve suštinske promjene koje bi dovele do odstupanja od tadašnje odluke o neprijemu Кosova.

"Zapravo jedina promjena upravo ide u prilog stavovima Republike Srbije protiv ovog zahtjeva i ogleda se u porastu broja država koje su povukle priznanje", naveo je Stefanović.

On je u pismima ponovio argumente Srbije koji "pokazuju da i samo razmatranje ovog zahtjeva predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, ali i najviših akata samog Interpola". 

"Uslovi za prijem u članstvo Interpola regulisani su Ustavom Interpola i Rezolucijom o postupku prijema u članstvo Interpola, iz kojih jasno proizilazi da je članstvo u Interpolu otvoreno samo za države. Ponovno stavljanje na dnevni red ovog zahtjeva drastično bi politizovalo rad ove profesionalne policijske organizacije i u oštroj je suprotnosti sa Ustavom Interpola", dodao je Stefanović.

On je podsjetio da je prema Ustavu Interpola "strogo zabranjeno za organizaciju da preduzima ma koju intervenciju ili aktivnost političke, vojne, verske ili rasne prirode".

Osim generalnom sekretaru i predsjedniku Interpola, Stefanović uputio je pisma i svim članovima Izvršnog komiteta ponaosob sa molbom da na predstojećem sastanku glasaju protiv ovog zahtjeva.

Кosovo je nedavno ponovo uputilo zahtjev za članstvo Generalnom sekretarijatu Interpola, koji ga u skladu sa procedurama, dalje dostavlja Izvršnom komitetu. Кomitet donosi odluku da li će ovaj zahtjev biti uvršten na dnevni red Generalne skupštine Interpola, odnosno da li će se zemlje članice Interpola izjašnjavati o zahtjevu.

Za odobrenje članstva potrebna je dvotrećinska većina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.