Bregović: Rata ne bi bilo da je Tito transformisao Jugoslaviju u demokratsku
Goran Bregović

Bregović: Rata ne bi bilo da je Tito transformisao Jugoslaviju u demokratsku

UgledniI britanski dnevni list "Gardijan" objavio je intervju sa nekadašnjim vođom "Bijelog dugmeta", a danas šefom "Orkestra za svadbe i sahrane" Goranom Bregovićem (68), u kome je govorio o svojoj bivšoj grupi, Titu, trubi, Sarajevu, zašto bi volio da se preseli u Mančester...

- Bili smo siromašni, ali, ako pogledate unazad, to je verovatno bilo najbolje doba naše istorije - rekao je Brega. - Bilo je to vreme mira. Mama mi je bila Srpkinja, otac je bio Hrvat, a jedini problem je bio što je otac mnogo pio. On je bio pukovnik jugoslovenske vojske, a svi su oni previše pili.

Na pitanje po čemu je "Bijelo dugme" bilo posebno, dotakao se politike:

- Na komunističkoj strani rokenrol je bio mnogo važniji nego na Zapadu. Ako ste bili pažljivi i niste bili glupi, mogli ste ostaviti važne poruke u to vrijeme. Danas može izgledati djetinjasto, ali je u jednoj fazi bilo važno što je moj pjevač bio obučen u bijelu generalsku uniformu kao Tito, a zatim u crno, kao u nacističkom koncentracionom logoru. Tito je učinio mnogo dobrih stvari, ali je propustio priliku da transformiše Jugoslaviju u demokratsku državu. Mogao je to da uradi i rat bi bio izbjegnut.

Sarajevo iz devedesetih nazvao je metaforom sadašnjosti, jer ono što smo vidjeli tada, vidimo danas širom svijeta.

- Danas smo dobre komšije, a sjutra pucamo jedni na druge jer smo različitih religija. Ljudska bića su mašine koje zavise od uslova u kojim funkcionišu. Ako ih usmjerite dobro, biće dobri. Ako ih usmjerite loše, biće veoma loši.

Sledeći Bregin projekat biće nastavak njegove opere "Karamen sa srećnim krajem", ali ovog puta na osnovu priča imigranata, a dešava se u Mančesteru, "jer mi je rečeno da u tom gradu ima više različitih naroda nego bilo gdje u Evropi". Muzičar se raduje što će u Mančesteru živjeti i raditi nekoliko mjeseci, tim pre što je veliki navijač Mančester junajteda.

Uticaj ciganske muzike u Bregovićevom stvaralaštvu oduvek je postojalo. Kada je bio velika rok zvijezda, uvijek mu se u svlačionici čula takva muzika, jer to je ono što donosi ludilo.

- Smatram da je u svom korijenu balkanska muzika kao pank, više ludilo, nego muzika. Pank je umro sa "God save the queen", jer je bila veoma dobro urađena i producirana. Nestao je kada je počeo da bude muzika.

 

Izvor: Novosti

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.