Kakav to otac može baciti četvoro djece s prvog sprata?
Josip sa djecom

Slučaj koji je potresao Hrvatsku ali i region

Kakav to otac može baciti četvoro djece s prvog sprata?

Horor koji se dogodio u četvrtak, kada je otac bacio svoje četvoro djece s prvog sprata potresao je cijelu Hrvatsku.

Portal Index.hr zato je postavio pitanje psihijatrima - kakav je to otac koji može da uradi tako nešto?

Podsjetimo, djeca su bačena sa šest metara visine i sedmogodišnja djevojčica je u teškom zdravstvenom stanju, zbog čega je prebačena u Zagreb, dok će druga djevojčica, osmogodišnjakinja, danas biti operisana. Drugo dvoje djece ostalo je u bolnici na Pagu, gdje se sve odigralo. 

1779679otaclss

Otac koji je bacio 4 djece

Psihijatar Herman Vukušić rekao je da u obzir dolaze samo dvije opcije - ili je u pitanju teška psihopatija s dubokim narcisoidnim poremećajem ili stanje afekta, odnosno totalna neuračunljivost. 

"Psihopata je neko kome je osobnost tako strukturisana i to je stanje koje nastaje godinama, a ne preko noći, i takvo je stanje nepopravljivo. Spada u grupu stvari koje zovemo ireverzibilna promjena ličnosti. Što se tiče stanja afekta, to je pomračeno stanje uma kad afekt upravlja, a ne razum. Razlozi za to mogu biti višestruki, neki su medicinski priznati i uzimaju se u obzir kao olakšavajuće okolnosti premda teško je govoriti o olakšavajućim okolnostima u stanju ovakve tragedije. Znači ili je u pitanju psihopata po genezi ili ima teško pomračenje uma", rekao je on.

Psihijatar dr. Suzana Kos iz Klinike za psihijatriju Vrapče za Index je takođe pokušala da objasni kakva to osoba može teško povrijediti svoju djecu. Ipak, istakla je da je nezahvalno komentarisati konkretan slučaj dok s ene završi istraga i psihijatrijusko vještačenje oca. 

"Uopšteno, na osnovu profesionalnog iskustva, kod drastičnih krivičnih djela na štetu djece otvara se pitanje ozbiljnih, težih psihičkih smetnji pojedinca koje mogu proizlaziti iz prominjenog doživljaja stvarnosti, ili se mogu pretpostaviti teške reakcije kratkog spoja, koje se mogu javiti kao posledica intenzivnih afektivnih doživljavanja usled akumuliranih opterećenja života, uzima se u obzir eventualni uticaj opojnih sredstava koja mogu dodatno 'otkočiti' ponašanje i druge okolnosti. Pri davanju odgovora na pitanje motivacije, analiziramo konkretnu osobu u konkretnoj situaciji djela. Osnovu za to čini sudski spis u kojem su navedena sva važna saznanja o djelu dobijena na osnovu kriminalističke obrade i ispitivanja svjedoka, te psihijatrijska i psihologijska obrada", navodi dr. Kos.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.