Nuhodžić: Svi subjekti društva moraju biti ujedinjeni u borbi protiv trgovine ljudima
Foto: MUP

Nuhodžić: Svi subjekti društva moraju biti ujedinjeni u borbi protiv trgovine ljudima

Povodom Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. koja je usvojena na današnjoj sjednici Vlade, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je, saopštio da ovaj strateški dokument pokazuje odlučnost Vlade da se efikasno uhvati u koštac sa svim aspektima trgovine ljudima.

Naglasio je da borba protiv trgovine ljudima zahtijeva koordinaciju svih subjekata društva: državnih organa, lokalne zajednice, nevladinog sektora, medija, građana.

"U borbi protiv trgovine ljudima moramo biti ujedinjeni", kazao je Nuhodžić gostujući u emisiji Zumiranje na Javnom servisuć

Kako su naveli iz Ministarstva unutrašnjih poslova, govoreći o prevenciji, ministar je kazao da će posebna pažnja biti posvećena mjerama koje su usmjerene na djecu, kao najranjiviju kategoriju, i to kroz uvođenje akreditovanih programa obuke za nastavnike, kao i edukacije za sve strukture u krivičnom postupku u odnosu na stanje djeteta žrtve.

Kao posebno važnu aktivnost, izvijestio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, planira da realizuje projekat, kako bi kroz predavanja policijskih službenika u školama, učili djecu kako da se zaštite, kako da ne postanu žrtve, kako da prepoznaju i izbjegnu radnu i seksualnu eksploataciju.

"U kontekstu zaštite žrtava, biće intenzivirane i aktivnosti na jačanju kapaciteta posebne jedinice u Upravi policije koja se bavi suzbijanjem krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnim migracijama", rekao je on.

Takođe, ministar je najavio formiranje specijalizovanog multisektorskog tijela za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima, koje će omogućiti da se težište identifikacije žrtava prebaci na aspekt ljudskih prava.

"Jedna od novina je i identifikacija centara bezbjednosti, odjeljenja bezbjednosti, tužilaštva i sudova kojima su potrebne posebne prostorije za uzimanje iskaza od djece koja su žrtve trgovine ljudima. U dijelu krivičnog gonjenja, fokus će biti na sprovođenju zajedničkih istraga sa zemljama porijekla, tranzita i destinacije formiranjem zajedničkih istražnih timova", kazao je Nuhodžić.

Ocjenjujući da je jedan od značajnih koraka koji će doprinijeti efikasnijem procesuiranju počinilaca ovog krivičnog djela, jeste  formiranje Operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, koji već daje rezulate.

S tim u vezi, ministar je izrazio zahvalnost Ambasadi SAD-a i Kancelariji ICITAP-a u Podgorici na iskazanoj spremnosti u dijelu pružanja podrške na polju razmjene iskustava i jačanju materijalno – tehničkih kapaciteta Operativnog tima.

Nuhodžić je konstatovao da se u kontinuitetu ostvaruje dobra saradnja sa civilnim sektorom, a potvrda tog partnerstva je kvalitetna implementacija Sporazuma o međusobnoj saradnji između državnih institucija i šest nevladinih organizacija, rad SOS telefona za žrtve trgovine ljudima, kao i poboljšanje usluga koje stoje na raspolaganju žrtvama u Skloništu za žrtve i potencijalne žrtve trgovine ljudima. 

"Boljoj procjeni i bržoj reakciji na potencijalne kriminalne prijetnje, među kojima je i opasnost od trgovine ljudima, doprinosi i uspješna implementacija Šengenskog akcionog plana.  Kroz nabavku savremene opreme, tehnike i vozila, pojačan je nadzor granice i unaprijeđen rad Granične policije, a u planu je realizacija projekata izgradnje i rekonstrukcije graničnih prelaza (Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići) i objekata za detaljniju kontrolu ulaska i izlaska iz zemlje, u pravcu što bolje prevencije prekograničnog kriminala i svih oblika krijumčarenja", zaključio je Nuhodžić.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.