Šehović sa evropskim prosvjetnim sindikatom: Jačaćemo saradnju
Sa sastanka

Šehović sa evropskim prosvjetnim sindikatom: Jačaćemo saradnju

Crna Gora jačaće saradnju sa Evropskim komitetom Internacionale obrazovanja, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa diretorkom pomenutog komiteta Suzan Floken, predsjednikom Sindikata obrazovanja Albanije Nevrusom Kaptelijem i predsjednikom crnogorskog Sindikata prosvjete Zvonkom Pavićevićem. Floken i Kapteli su u radnoj posjeti Sindikatu prosvjete Crne Gore.

Tokom sastanka konstatovano je da Ministarstvo prosvjete ima dobru saradnju sa crnogorskim sindikatom prosvjete, sa kojim zajednički unapređuje uslove rada i kvalitet života prosvjetnih radnika.

U tom kontekstu, Pavićević je istakao da je neophodno nastaviti intenzivan rad na unapređenju sistema obrazovanja i razgovore u vezi sa povećanjem zarada zaposlenih u prosvjeti, kako bi se dalje poboljšao njihov status. Ministar Šehović saglasio se da to mora nastaviti da bude jedan od prioriteta. 

"Sagovornici su razgovarali o tome da je preporuka EU da se u kontinuitetu sprovode profesionalne obuke nastavnog kadra. Tako je bilo riječi i o projektima profesionalne edukacije nastavnika na evropskom nivou, a Floken je istakla mogućnost da u njima učestvuju i crnogorski nastavnici. Takođe, inicirani su razgovori u vezi sa projektima koje realizuje Evropski komitet obrazovanja i Evropska federacija poslodavaca u obrazovanju, sa upravama škola", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Istaknuto je takođe da se zajednički radi na povećanju izdvajanja za stambeno obezbjeđenje prosvjetnih radnika, te su izdvajanja za te namjene 2017. godine povećana, dok je prošle godine Vlada Crne Gore počela sa posebnim izdvajanjima za zaposlene u Sindikatu učeničkih i studentskih domova. 

Floken je naglasila važnost jačanja atraktivnosti nastavničke struke i pružanja pažnje kvalitetnim kadrovima, dok je Šehović rekao da Crna Gora to odnedavno čini i nagrađivanjem najboljih nastavnika kroz Fond za kvalitet i talente. 

U kontekstu razgovora o digitalizaciji u obrazovanju, Šehović je rekao da Ministarstvo za ovu godinu planira višemilionski projekat, koji će se odnositi na opremanje crnogorskih škola informatičkom opremom. 

"Sastanak je zaključen porukom da su vrata Ministarstva prosvjete uvijek otvorena za predstavnike sindikata, dok je Floken istakla da je Crna Gora primjer kvalitetnog socijalnog dijaloga između Vlade i sindikata", saopšteno je.

Evropski komitet Internacionale obrazovanja zastupa 11 miliona zaposlenih širom Evrope, a Sindikat prosvjete Crne Gore je njegov član od 2009. godine. Sama internacionala obrazovanja zastupa čak 30 miliona zaposlenih u obrazovanju u 170 zemalja i 400 sindikata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.