Rastoder: Spriječiti masovan odlazak mladih iz Petnjice
Nihad Rastoder

Neophodna kapitalna ulaganja

Rastoder: Spriječiti masovan odlazak mladih iz Petnjice

Usljed teškog socio-ekonomskog statusa stanovništva, loše putne mreže, zatvaranja radnih mjesta, gašenja fabrika, a što je prouzrokovano pljačaškim privatizacijama, prisutna je snažna migracija stanovništva iz sjeverne u centralnu i južnu regiju, kao i van granica naše zemlje, saopštio je Nihad Rastoder, član Opštinskog odbora Demokrata u Petnjici.

Osim migracije, opštine na sjeveru zemlje suočavaju se i sa negativnim prirodnim priraštajem. U prvih devet mjeseci 2018. godine prirodni priraštaj bio je negativan u čak 15 crnogorskih opština, među kojima je i Petnjica. Koliko je zapravo alarmantno stanje u bihorskoj opštini govori i podatak iz 2015. godine, naveo je on.

Naime, kako je saopštio, broj beba rođenih na teritoriji opštine Petnjica u 2015. godini bio je 12.

"Poražavajuće, ali istinito, svakog mjeseca rodila se samo jedna beba. Danas u Petnjici osnovnu školu pohađa ukupno 58 đaka prvaka sa trendom pada broja učenika iz godine u godinu.Kao što smo i ranije isticali, samo u zaseoku Ćemani, selo Vrbica, od ukupno 57 kuća čak 41 je prazna. Trenutno u pomenutom zaseoku živi oko 50 stanovnika, a od toga je 11 djece.

Negativan prirodni priraštaj i veoma izraženo iseljavalje stanovnika petnjičke opštine, i ono što posebno zabrinjava, masovni odlazak mladih, uslovljava krajnje neizvjesnu budućnost ove opštine. Stanje je više nego alarmantno, i svima je jasno da su neophodne hitne mjere i kapitalna ulaganja, kako bi građani Petnjice i uopšte sjeverne regije, ostali na svojim ognjištima. Demokrate imaju ljude, volju, Program i konkretna rješenja kako da Petnjica bude opština u koju se dolazi i u koju se ostaje, a ne odlazi iz nje. Prije svega, Petnjici je potrebna nova demografska politika", kazao je Rastoder.

On je saopštio da Demokrate u tom smislu, predlažu tri konkretna rješenja.

"Prvo, potrebno je da se lokalna socijalna politika fokusira na stimulisanje nataliteta za svako novorođeno dijete; drugo, pružanje pomoći mladim bračnim parovima pri zaposlenju; treće, opština da subvencioniše nabavku udžbenika i posebno da pomogne roditelje socijalno ugroženih učenika. Demokratska Crna Gora nudi konkretna rješenja za zaustavljanje depopulacije koja vodi masovnom i nekontrolisanom naseljavanju Podgorice i određenih primorskih opština", navodi on.

Rastoder je napomenuo, da su "kapitalna ulaganja, kao i ulaganja sa lokalnog nivoa, izostala, osim “krpljenja” rupa na pojedinim lokalnim putevima. Ravnomjerni regionalni razvoj, koji će pratiti veća budžetska ulaganja, neophodan je uslov kako bi zaustavili stagnaciju, migraciju i uopšte ekonomsko posrtanje Petnjice i ostalih opština na sjeveru."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.