Dijaspora podržala proteste: Preduslov evropske Crne Gore jeste demokratska smjena vlasti
Sa nekog od protesta, foto:AA

Dijaspora podržala proteste: Preduslov evropske Crne Gore jeste demokratska smjena vlasti

Grupa angažovanih građana i građanki u dijaspori podržala je aktere mirnih građanskih protesta koji se od 16. februara održavaju u Podgorici svake subote, a u Baru tokom poslednjih nekoiko mjeseci.

"Podržavamo vaše djelovanje i napore da podstaknete neophodne društvene promjene i želimo da istaknemo ogromnu važnost vaninstitucionalnog djelovanja građana i građanki koji su spremni da se bore protiv zloupotrebe vlasti, korupcije, nepoštovanja zakona, ukidanja medijskih sloboda, rasprodaje društvenih i prirodnih resursa i odsustva perspektive za mlade ljude. Smatramo da je naša ljudska, građanska i akademska dužnost da podržimo proteste – oni su izraz slobode i krik protiv bolesnog sistema u kojem su korupcija i nepravda postale normalno stanje", navodi se u saopštenju Grupe građana i građanki u dijaspori.

Dodaju da Crna Gora kakvu žele jeste demokratska, pravedna, otvorena, ekološka i progresivna, "i da bi to postala našoj zemlji je potreban doprinos svih njenih slobodnih građana i građanki, u zemlji i dijaspori".

"Preduslov takve, slobodne i demokratske, evropske Crne Gore jeste demokratska smjena vlasti. U uslovima zarobljenih institucija i manipulisanih izbora, prvi korak ka toj promjeni je ovakvo masovno građansko djelovanje izvan zarobljenih ustanova, a kroz direktnu manifestaciju građanskog suvereniteta. Autoritarni vlastodršci, ogrezli u korupciji, kriminalu i antidemokratskim praksama, ne mogu da budu predvodnici takve Crne Gore. Slobodni građani i građanke Crne Gore mogu i moraju", poručuje se u saopštenju.

 Grupu angažovanih građana i građanki u dijaspori čine brojni profesori, postdoktoranti, doktoranti, magistri, istraživači na svjetskim Univerzitetima, zatim pisci,novinari, kompozitori, reditelji, arhitekte, spec. anesteziolog, ali i jedan biznismen i Beranselac u rasejanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.