Izvještaj o napretku na proljeće

Evropska komisija

Izvještaj o napretku na proljeće

Evropska komisija trenutno radi na izvještajima o napretku za 2019. godinu.

Oni će biti objavljeni na proljeće, ali je još rano da kažemo kada će to tačno biti, kazao je Pobjedi zvaničnik Evropske komisije, na pitanje da li je tačna informacija da će izvještaji za Crnu Goru i ostale zemlje Zapadnog Balkana biti objavljeni nakon izbora za Evropski parlament, umjesto u aprilu ove godine.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 23. do 26. maja. U Briselu se spekuliše da bi izvještaji, koji su obično objavljivani u aprilu, ove godine mogli biti usvojeni 29. maja.

Izvjesno je da novi sastav Evropske komisije ne bi imao mnogo uticaja na ocjene u izvještaju, imajući u vidu da će ključne ocjene dati sadašnji čelnici EU.

Sadašnja EK usvojila je strategiju za Balkan u kojoj se prvi put pominje 2025. kao rok za članstvo Crne Gore i Srbije u EU.

Zato će sastav i organizacija nove EK poslije izbora biti važni i za Balkan, posebno je pitanje hoće li postojati poseban resor za proširenje i ko će ga preuzeti od sadašnjeg komesara za proširenje Johanesa Hana.

Očekuje se i da bi, nakon što pitanje Bregzita bude riješeno, novi čelnici EK mogli više pažnje da usmjere na Zapadni Balkan, posebno imajući u vidu da će prvo predsjedavanje u 2020. imati Hrvatska, najmlađa članica EU, sa kojom Crna Gora blisko sarađuje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.