Rakočević: Kad se raspiše crvena potjernica to znači da postoje dokazi
Velimir Rakočević

Povodom hapšenja Kneževića

Rakočević: Kad se raspiše crvena potjernica to znači da postoje dokazi

Crvena potjernica Interpola, raspisuje se za počiniocima najtežih krivičnih djela, i znači, kako objašnjava kriminolog Velimir Rakočević, “obavezno hapsiti”. Knežević koji ima britansko državljanstvo nalazi se u Londonu i sada su na potezu britanske vlasti, od kojih se očekuje lociranje, hapšenje i izručenje Crnoj Gori što je u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji, čije su potpisnice obije države.

Za vlasnikom Atlas Grupe Duškom Kneževićem , kako su juče saopštili iz nacionalnog biroa Interpola Podgorica, raspisana je crvena Interpolova potjernica.

To su povodom interesovanja brojnih crnogroskih medija i zvanično potvrdili iz UP, nakon što su iz Atlas grupe ranije danas saopštili da je Kneževićev advokatski tim u Lonodonu, utvrdio da za njim ne postoji međunarodna potjenica.

Crvena interpolova potjernica, pojašnjavaju stručnjaci, najvažnije je sredstvo u borbi protiv najtežih oblika kriminaliteta. Zna se, kažu, kada se i zašto raspisuje.

“Ona se raspisuje samo za teška odnosno najteža krivična djela i znači isto što i evropski nalog za hapšenje. Crvena Interpolova potjernica znači - hapsiti obavezno lice za kojim je raspisana. Kad se već raspiše crvena potjernica to znači da postoje dokazi, da je lice izvršilo krivično djelo, da ne postoje smetnje za izručenje, jer obično to je ta finalna faza, ostalo je stvar tehničke procedure”, kazao je Rakočević za TVCG.

U slučaju da Velika Britanija uhapsi Kneževića, crnogorski organi imaju rok 18 dana da dostave dokumentaciju i najave da su spremni da traže izručenje, a potom 40 dana da dostave kompletnu dokumentaciju i pošalju zamolnicu. Nakon toga, britanski sud odlučuje po molbi iz Podgorice.

“Nekad se zna adresa, a ukoliko se adresa ne zna onda je ta država u obavezi da locira to lice, da ga identifikuje, da mu odredi pritvor ako postoje zakonski razlozi i da se krene u proceduru izručenja, dakle određuje mu se ekstradicioni pritvor”, pojašnjava Rakočević.

Kada će, i da li će Knežević biti izručen Crnoj Gori, objašnjava Rakočević, zavisi od toga da li će se protiviti izručenju.  Kaže da je Velikoj britaniji, s obzirom na teška krivična djela koja mu se stavljaju na teret u interesu da to uradi što prije.

“Ukoliko je lice saglasno sa izručenjem to ide vrlo brzo. Ukoliko se protivi izručenju onda je procedura takva da taj ekstradicioni pritvor može da traje najduže do šest mjeseci. U tom periodu mora se i donijeti nadležni sud i prvostepeno rješenje i odluka po žalbi, kompletna procedura i na kraju se dakle ta odluka o izručenju dostavlja državi molilji i lice u roku od 30 dana najduže sprovodi do graničnog prelaza. Kad se to radi preko Interpola onda se zbog hitnosti ubrzavaju rokovi”, naveo je Rakočević, za TVCG.

Crnogorsko specijalno državno tužilaštvo tereti Vlasnika Atlas grupe za utaju poreza i pranje novca u za sada pet predmeta. Dosadašnje istražne radnje ukazuju na osnovanu sumnju da je Knežević osnovao kriminalnu grupu koja se organizovano bavila pranjem novca, utajom poreza i drugim nezakonitim poslovima u kojima je preko više lica u više krivičnih djela, oštetio državni budžet Crne Gore za stotine miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.