Predstava „Ljubav i nasilje“ odigrana u Eko zgradi Ujedinjenih nacija
Foto: UN Sistem in Montenegro

Program UN-a

Predstava „Ljubav i nasilje“ odigrana u Eko zgradi Ujedinjenih nacija

Interaktivna predstava „Ljubav i nasilje“ odigrana je večeras u Eko zgradi Ujedinjenih nacija čime je označen početak nove sezone ove predstave koja na nesvakidašnji način problematizuje nasilje nad ženama u adolescentskom dobu.

Predstava reditelja Petra Pejakovića nastala je 2016. kao rezultat partnerstva dramskog studija „Prazan prostor“, Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Ministarstva prosvjete i eksperata iz oblasti borbe protiv nasilja nad ženama, a nastavak igranja predstave u ovoj godini omogućila je kompanija Avon u okviru akcije „Reci NE nasilju nad ženama“, donirajući 8.000 € za njeno ponovno postavljanje i prikazivanje u više od 20 srednjih škola širom Crne Gore.

Izvršni direktor kompanije Avon Cosmetics Montenegro, Filip Popović, naglašava da je edukacija jedan od ključnih segmenata borbe protiv nasilja nad ženama. 

"Ponosni smo što ovakav projekat postoji u našoj zemlji i što smo u okviru naše akcije Reci NE nasilju nad ženama donirali sredstva za nastavak njegove realizacije. Zahvaljujem našim Avon Damama koje su doprinijele kroz kupovinu specijalno označenih proizvoda za hrabrost. Time su pomogle da hiljade mladih u Crnoj Gori bolje razumije nasilje i, nadamo se, spremnije mu se suprotstavi", kazao je Popović. 

Predstava je namijenjena srednjoškolcima sa ciljem da im na inovativan način pomogne da, u tom važnom razdoblju sazrijevanja, prepoznaju i bolje razumiju različite oblika nasilja nad ženama, ne samo one vidljive.

Rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni kaže da se format participativnog teatra pokazao kao odličan način komuniciranja sa srednjoškolcima.

"Predstava 'Ljubav i nasilje' rezultat je udruženog napora tima UN i partnera kako bi se kompleksan problem kakav je nasilje nad ženama predstavio adolescentima na njima blizak i razumljiv način. Nismo slučajno odabrali adolescente kao ciljnu grupu – upravo u toj fazi sazrijevanja oni finalno uobličavaju svoje stavove i obrasce ponašanja.“ – kazala je Mekluni.

Predstava se zasniva na istinitim događajima, a urađena je u formi takozvanog „forum-teatra“ koji podrazumijeva prekide na kritičnim mjestima i učešće publike.

„Riječ je o formi socijalno-angažovanog teatra koji podrazumijeva stavljanje umjetnosti u funkciju popravljanja društva i čini mi se da je to odličan proces osvješćivanja mladih ljudi. Tokom igranja predstave u pilot fazi, uvjerili smo se da su autentične situacije iz stvarnog života srednjoškolaca veoma bliske ciljnoj grupi. Odlično su razumjeli događanja na sceni i, što je najvažnije, uključili su se", rekao je reditelj Petar Pejaković.

Ivona Raković koja igra u predstavi je kazala da na sceni igraju stvarne situacije i u pojedinim momentima nije lako, jer su neki od nas preživljavali situacije koje su igrane na sceni.

Predstavlja „Ljubav i nasilje“ otvara, po svemu sudeći, jedan sasvim novi format komunikacije s mladim ljudima na temu nasilja nad ženama. Pomaže im da jasno prepoznaju različite oblike nasilja i šalje snažnu poruku da ne dozvole nasilje, da ga ne trpe već da ga prijave i protiv njega se bore.

UN Sistem in Montenegro

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.