Mađarska: Nije bilo zloupotreba u slučaju “Gruevski”
Nikola Gruevski, foto: EPA /EFE

Mađarska: Nije bilo zloupotreba u slučaju “Gruevski”

Mađarski istražni organi okončali su istragu o dolasku bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog u tu državu novembra prošle godine, navodeći da u cijelom slučaju nije bilo zloupotreba službenog položaja, ni bilo kakvih drugih propusta.

Vlada u Budimpešti je istragu o dolasku Gruevskog otvorila suočena sa brojnim kritikama, pošto je bivši makedonski premijer u tu državu stigao u vrijeme kada je trebao da se javi na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

"Tokom istrage utvrđeno je da je Nikola Gruevski imao ispravne putne isprave i na mađarsko-srpskoj, ali i ostalim granicama, kao i da je njegov ulazak u šengensku zonu bio u skladu sa propisima", saopštila je mađarska policija.

Gruevski je Makedoniju napustio 11. novembra i preko Albanije, Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku. Makedonija je međunarodnu potjernicu za bivšim premijerom raspisala 13. novembra, kada se Gruevski već nalazio u Mađarskoj.

Vlasti u Skoplju još nisu saopštile rezultate istrage o bijegu bivšeg premijera.

Mađarska je 20. novembra odobrila Gruevskom politički azil, objašnjavajući takav potez mogućim političkim progonom i lošim stanjem u makedonskim zatvorima.

Ovakva odluka vlade Viktora Orbana naišla je na žestoke kritike opozicije.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.