Makron i Merkel: Ne može se pregovarati o sporazumu o Bregzitu
Merkel i Makron, foto: AA

Makron i Merkel: Ne može se pregovarati o sporazumu o Bregzitu

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u Parizu da Velikoj Britaniji treba dobar razlog kako bi odgodila planirani izlazak iz Europske unije, planiran za 29. mart.

Makron je na konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel istakao da se ipak ne može ponovno razgovarati o odbacivanju sporazuma o Bregzitu, javlja Anadolija.

"Ne može se ponovno pregovarati o sporazumu o Bregzitu. Ako Britancima treba više vremena i ako budu imali opravdane razloge, možemo razmotriti zahtjev za produženje", rekao je Makron.

Naglasio je ipak kako bi svaki zahtjev za njegovo odlaganje trebao biti opravdan "jasnom perspektivom o cilju", dodajući da od zvaničnika Velike Britanije očekuju jasnu odluku u vezi s pitanjem Bregzita.

Istakao je i kako su odnosi između Francuske i Njemačke važni i neophodni za napredak Evrope.

Kancelarka Merkel je poručila da se Njemačka i Francuska u potpunosti slažu da se već dogovoreni sporazum o Bregzitu ne može mijenjati.

Istakla je i da će u Evropskoj uniji biti otvorena nova stranica nakon izbora za Evropski parlament, koji će se održati u maju.

"Evropa ima kapacitet da djeluje kada se Njemačka i Francuska dogovore o zajedničkim idejama", rekla je njemačka kancelarka.

Makron i Merkel su, osim o pitanju Bregzita, razgovarali i o bilateralnim odnosima i drugim globalnim pitanjima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.