Odbor podržao Predlog zakona o životnom partnerstvu istopolnih parova
ilustracija

Odbor podržao Predlog zakona o životnom partnerstvu istopolnih parova

Odbor za ljudska prava Skupštine Crne Gore podržao je danas Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Time je učinjen još jedan korak ka tome da istopolni parovi u Crnoj Gori uživaju ista prava kao muškarci i žene koji stupe u brak ili žive u vanbračnoj zajednici.

Predlog zakona o istopolnim zajednicama počeo je kao projekat organizacija Juventas, Kvir Montenegro i Instituta za pravne studije.

Te NVO su prije dvije godine u okviru projekta “Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori” kreirale prvi tekst zakona.

U NVO sektoru koji zastupa prava LGBT osoba ranije su kazali da očekuju da zakon bude prihvaćen.

Iz Kvira su ranije saopštili da usvajanje Predloga zakona jeste veliki korak za zajednicu, te da će pravi korak da uslijedi tek nakon usvajanja Zakona u Skupštini.

"Srećni smo što smo došli do trenutka u kojem Zakon konačno može da krene ka parlamentu i očekujemo da će poslanici i poslanice na prvom sljedećem zasjedanju u Skupštini glasati za ovaj zakon, te da ćemo biti u prilici da konačno koristimo osnovna ljudska prava koja i dalje nemamo i samim tim prestati da živimo kao građani drugog reda", rekao je ranije Danijel Kalezić iz te NVO.

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.