Susret Trampa i Kima: Osmjesi, pozitivan ton...

Susret Trampa i Kima: Osmjesi, pozitivan ton...

Lideri SAD i Sjeverne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un, vođe zemalja s dugom istorijom neprijateljstava, otvorili su danas u Vijetnamu drugi samit u pozitivnom tonu, s osmjesima i prijateljskim ćaskanjem, a nastavili teškim razgovorom o težnji Pjongjanga da posjeduje nuklearno oružje, tokom večere.

Tramp je rekao da mu je čast da se ponovo sastane s Kimom i pohvalio "veoma poseban odnos" koji ima s njim, navodi Asošiejted pres.

Dodao je da je njihov prvi samit predstavljao veliki uspjeh i da misli da će ovaj drugi biti "jednako uspješan ili veći od prethodnog".

"Mislim da će (samit) voditi dugoročno zaista divnoj situaciji", rekao je Tramp pošto je sjeo za sto pored Kima.

Kim je rekao Trampu da je uvjeren da njih dvojica "mogu da postignu velike rezultate koje će svi pozdraviti".

Tramp se oglasio i posle večere opisujući susret sa Kimom kao sjajan.

"Sjajan sastanak i večera u Vijetnamu sa Kim Džong Unom iz Sjeverne Koreje. Veoma dobar dijalog. Radujem se nastavku našeg razgovora sjutra", napisao je Tramp na Tviteru.

 

Trampu su na večeri društvo pravili državni sekretar SAD Majk Pompeo i vršilac dužnosti šefa kabineta američkog predsjednika Mik Malvejni. Uz Kima su njegova desna ruka Kim Jong Čol i šef sjevernokorejske diplomatije Ri Jong Ho. Prisutni su i prevodioci.

Bijela kuća je ograničila pristup medija samitu, navodi AP i dodaje da četiri novinara, uključujući jednog iz te agencije, nisu mogla da prate početak večere Trampa i Kima. Do toga je došlo pošto su dva od ta četiri novinara postavila pitanja Trampu na ranijim događajima na samitu.

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders objavila je da su zbog osjetljive prirode sastanaka ograničili pristup večeri na manju grupu izvještača.

Kim i Tramp su prije večere imali 20-minutni sastanak, na čijem su se početku rukovali, razmijenili osmjehe i malo popričali pred novinarima.

Analize

Susret dvojice lidera izazvao je veliku pažnju, a uslijedile su brojne analize. Stručnjaci za govor tijela ocijenili su da su Tramp i Kim uložili veliki napor da pokažu da se slažu na sastanku u Hanoju.

Obojica su se trudili da pokažu da im se odnos poboljšao od poslednjeg sastanka, što se vidjelo po tome što su oponašali pokrete jedan drugog, izjavio je stručnjak za govor tijela Alen Pis, prenosi Rojters.

Eksperti kažu da je ova razmjena gestova u suprotnosti sa govorom tijela na istorijskom prvom sastanku dvojice lidera, u Singapuru prije osam mjeseci, kada su obojica pokušavali da ostave utisak "alfa mužjaka".

Nakon tog sastanka, Tramp je izjavio da su se njih dvojica "zaljubili jedan u drugog", što je velika razlika u odnosu na njegove izjave iz 2017. Tada je rekao da je Kim "mali čovjek-raketa" i "bolesno štene", a Kim je njega nazvao "senilnim starcem". Tramp ima 72 godine i više je nego dvostruko stariji od Kima, koji ima 35.

Samit se održava u hotelu Sofitel Ledžend Metropol Hanoj, gdje postoji bunker koji je svojevremeno štitio glumicu Džejn Fondu i pjevačicu Džoan Baez od američkih vazdušnih udara tokom rata koji su SAD vodile u Vijetnamu.

Bunker je zatvoren i zapečaćen po okončanju rata, sredinom 70-ih godina, a slučajno je otkriven 2011. godine tokom radova na rekonstrukciji bara, navodi AP.

Beta/Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.