Potrebne izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (FOTO)
Sa panel diskusije

Panel diskusija Inžinjerske komore Crne Gore

Potrebne izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (FOTO)

Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata neophodno je izmijeniti u okvirima koncepta postojećeg akta, kako bi se poboljšalo stanje u oblastima građenja, planiranja, kao i legalizacije, poručeno je na panel diskusiji Inženjerske komore Crne Gore (IKCG).

Član Upravnog odbora IKCG, Dragan Žarković je, na panel diskusiji „Implementacija zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata“, ocijenio da je potrebno organizovati otvorenu javnu diskusiju, na kojoj će se zakonsko rješenje sagledati i predložiti izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

„Pripremili smo zaključke koje ćemo dostaviti nadležnim ministarstvima, jer je ovaj Zakon involvirao u rad subjekata, koji se tiču samog Zakona, i druga ministarstva, kao što su Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo ekonomije. Nadamo se da će nadležni postupiti po njima, organizovati stručnu raspravu, pozvati predstavnike Inženjerske komore, kako bi trenutno stanje doradili u okvirima koncepta postojećeg Zakona“, kazao je Žarković, prenosi PR Centar.

On je ocijenio da je prošlo dovoljno vremena od početka primjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, za utvrđivanje djelotvornosti tog Zakona.

„Tokom panel diskusije obradili smo pet tema, kojima želimo da ukažemo nadležnima da je prethodnih godinu i po bilo dovoljno da se utvrde svi njegovi pozitivni dometi, kao i oni koji nisu pozitivni. Neki efekti su kontraproduktivni, međusobno neusaglašeni i moramo pristupiti izmjenama ovog Zakona“, poručio je Žarković.2

Dragan Žarković, član Upravnog odbora Inženjerske komore Crne Gore

On je kazao da su panel diskusiji prisustvovali i predstavnici Ministarstva saobraćaja, koji su, kako je kazao, iskazali saglasnost sa ocjenama, navodeći da će zaključci biti dostavljeni nadležnim institucijama.

„Ovo je druga diskusija na tu temu, zbog samog značaja Zakona, koji je sistemski Zakon, a koji je od 2000. godine mijenjan četiri puta. Ovo je jedno obimno rješenje, koje u sebi sadrži četiri nezavisna zakona, odnosno Zakon o planiranju, Zakon o građenju, Zakon o legalizaciji bespravnih objekata i Zakon o inženjerskoj komori“, pojasnio je Žarković.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku bi bilo „iluzorno predlagati novo zakonsko rješenje“, ali postoji prostor da se, kako je naveo, u okviru postojećeg Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata naprave određene promjene.

„Moraju se sprovesti određene izmjene u oblastima planiranja prostora, građenja, međusobnih nadležnosti subjekata koji učestvuju u sprovođenju tog Zakona, jer mnoge stvari su ili dovele do neslaganja određenih subjekata ili nisu dovoljno razrađeni podzakonskim aktima ni pravilnicima, ali je čak i to teško pri ovakvom konceptu Zakona“, rekao je Žarković.

On je kazao da su predstavnici IKCG dostavili nadležnom skupstinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje predlog gotovih amandmana, koji imaju za cilj, kako je poručio,poboljšanje stanja u toj oblasti.

"Očekujemo odgovor nadležnog odbora. Sva izlaganja na današnoj panel diskusiji i sve rasprave, dopune koje su učesnici iznijeli, a sa kojima smo jako zadovoljni, pokazuju da je inženjerska struka veoma zainteresovana i da se stanje u ovoj oblast mora popraviti i doraditi dodatno“, naveo je Žarković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.