Potpredsjednik EP: Da, EU se ponekad ponaša licemjerno, nismo savršeni
Foto:Anadolija

Potpredsjednik EP: Da, EU se ponekad ponaša licemjerno, nismo savršeni

Možemo li kazati da se EU ponekad ponaša licemjerno? Da, možemo to kazati. Nismo savršeni, bio je odgovor potpredsjednika Evropskog parlamenta Pavela Teličke danas u Briselu na pitanje novinara o tome zašto je Evropska unija (EU) ćutala na pogubljenje devet mladića u Egiptu.

U zgradi Evropskog parlamenta danas je održan 7. svjetski kongres protiv smrtne kazne, a tim povodom je održana i konferencija za novinare na kojoj su se obratili ministar vanjskih poslova Belgije Dider Reynders, potpredsjednik EP-a Telička, te osobe koje su oslobeđene smrtne kazne. 

Na pitanje novinara AA, zašto je Evropska unija ćutala na učešće velikog broja visokih evropskih zvaničnika na samitu Evropska unija-Arapska liga u Sharm el-Sheikhu, u Egiptu, koji je održan samo nekoliko dana nakon što je u toj zemlji pogubljeno devet mladića, Raynders je kazao kako imaju kontakte s egipatskim zvaničnicima. 

On je rekao kako s egipatskim zvaničnicima nije bilo govora samo o smrtnim kaznama, već i o poboljšanju uslova u egipatskim zatvorima. Kako je rekao, na temu smrtnih kazni razgovaraju i s predstavnicima nevladinog sektora u toj zemlji. 

"Pitanje ukidanja smrtne kazne iznosimo na sastancima s egipatskim zvaničnicima i na taj način iskazujemo našu reakciju", rekao je Reynders, dodavši kako je podnesena i incijativa da u ovu temu budu uključene i Ujedinjene nacije.

Potpredsjednik EP Telička istakao je kako je razgovarao s jednim egipatskim ministrom o mogućoj posjeti Egiptu tokom koje bi se razgovaralo o kršenjima ljudskih prava u toj zemlji, kao i o poboljšanju uslova u zatvorima. Ipak, kako je istakao, nije dobio pozitivan odgovor. 

"Možemo li kazati da se EU ponekad ponaša licemjerno? Da, možemo to kazati. Nismo savršeni", poručio je Telička, te dodao kako je i pored toga EU u dobrom stanju kada je riječ o smrtnoj kazni i ljudskim pravima. 

Svjetski kongres protiv smrtne kazne prvi put je održan 1991. godine u Strazburu, i od tada svake godine okuplja aktiviste za ljudska prava, političare, te predstavnike međunarodnih organizacija i nevladinog sektora. Nastojanja ovog kongresa su u smjeru ukidanja smrtne kazne u cijelom svijetu. 

Anadolija
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.