Zločin u Štrpcima produžavaju oni koji ne čine dovoljno da se kazne nalogodavci i izvršioci
Foto: Kodex

Otmica i likvidacija nevinih putnika nije slučajnost

Zločin u Štrpcima produžavaju oni koji ne čine dovoljno da se kazne nalogodavci i izvršioci

Minutom ćutanja u podne i polaganjem cvijeća na spomen obilježje “Sat života” u Bijelom Polju danas je obilježena 26. godišnjica zločina u Štrpcima. Poručeno je da će utvrđivanjem odgovornosti izvršilaca i nalogodavaca i sudskim istinama pravda biti zadovoljena i tako biti postavljeni zdravi temelji za suživot u budućnosti te zatraženo da se nastavi potraga za posmrtnim ostacima a porodicama žrtava dodijeli status civilnih žrtava rata.

Porodice žrtava, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, predstavnici političkih partija i građani odali su počast nevinom izgubljenim životima.

"Ledenog februara 1993. godine zločinci su na lokalnoj željezničoj stanici Štrpci, na pruzi Beograd-Bar zaustavili brzi "Lovćen", oteli po imenu odabrane putnike i potom ih svirepo mučili i ubili kod Višegrada. Od tada do dana sudski procesi se razvlače nema učinkovite potrage za tijelim žrtava a porodice su ostavljene bez humanitarne pažnje u očajničkoj neizvjesnosti koja pojačava zločin u trajanju", kazao je Demir Ličina koji se okupljenima obratio u ime rodbine žrtava.

"Bog zna koliko su puta sahranjeni pa oživljeni Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. U toj patnji očekivanja najmilijih zgasle su oči majki, očeva, sestara, braće. Otišli su na onaj svijet da tamo nađu otete. Na ovom svijetu nije bilo pravde, istine i odgovornosti", kazao je Ličina ističući da zločin u Štrpcima i danas posredno traje. Prema njegodim riječima, produžavaju ga oni koji nijesu i ne čine dovoljno da se kazne nalogodavci, izvršioci i pronađu posmrtni ostaci žrtava.

536073063028045237663857073374986878058496n

Foto: Kodex 

Podsjetio je da je jedan od osuđenih Nebojša Ranisavljević iz Despotovca pred višim sudom u Bijelom Polju osuđen je na 15 godina zatvora te odležao kaznu i 2011. godine pušten na slobodu.  Krajem 2014.godine u zajedničkoj akciji policije Srbije i Bosne i Hercegovine lišeno je slobode 15 osumnjičenih za učešće u zločinu. Viši sud u Beogradu u oktobru prošle godine u trećem pokušaju potvrdio je optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv 5 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske.U BIH je pokrenut postupak za isto krivično djelo protiv 11 osoba.Mićo Jovičić, jedan od optuženih je sporazumno priznao krivicu i osuđen je na samo 5 godina zatvora ali se obavezao na svjedočenje protiv ostalih u ovom predmetu.

"Pet godina zatvora nije pravda ali priznanje ima značenje ako pomislimo da priznanja rasvjetlljavaju zločin i djeluju kao glogov kolac protiv negiranja istog", naglasio je Ličina.

Ličina je ponovio da je odgovornost za zločin Štrpcima i dalje na organima vlasti u tri zemlje.

"Saučesnici su dok ozbiljno ne pokrenu mehanizme državnih institucija, da mnogo odgovornije se pozabave ovim i drugim zločinima. Rodbina stradalih i građani očekuju da Ministartsvo pravde i pravosudni organi kontinuirano prate šta se dešava na suđenjima otmice u Štrpcima i obavještavaju javnost o mogućem sudskom utvrđivanju istine i pravde sa kažnjavanjem odgovornih. Očekuje pokretanje nastavka traganja za posmrtnim ostacima u jezeru Perućac kao i utvrđivanja mogućnosti da članovi porodica stradalih ostvare pravo koje podrazumijeva status civilnih žrtava rata koji bi im osigurao simbolične beneficije u vidu mjesečnih novčanih primanja iI socijalne pdorške.Ratni zločini ne zastarijevaju a pred Bogom i ljudima zdravija budućnost se može graditi samo na istini i pravdi", zaključio je Ličina.

Ernad Suljević iz Bošnjačkog Vijeća Crne Gor je kazao , da stradanje 20 ili više nedužnih civila koji su životima platili nečiju fašisoidnost i oholost mora biti stalna opomena svim građanima da se zlo nikada i nikome ne ponovi. Za žaljenjem je konstatovao da svirepi zločin nije u potpunosti rasvijetljen ni nakon više od četrvt vijeka niti je prst pravde uperen u njegove nalogodavce kako bi osjetili moć ovozemljaske pravde a božija će ih, kako kaž, svakako stići .

5286187715439168257528889144522647822925824n

Foto: Kodex 

"Narodi koji imaju kratko pamćenje na gaje kulturu sjećanja  nemaju ni budućnost. Bošnjačko vijeće nikad neće odustati od traženja pravde i prava za žrtve otmice u Štrpcima i svih ostalih zločina.Od nadležnih u Crnoj Gori zahtijevamo umreženo djelovanje sa pravosudnim institucijama Srbije i BIH u pravcu potpunog rasvjetljavanja svih zločina koji su se desili na prostorma regiona u bliskoj istoriji kako bi aktuelne i buduće generacije mogle graditi društvo čiji su temelji zasnovani na suočavanju s prošlošću a radi zdravije budućnosti, čuvanja međuetničkog sklada i evropskog prosperiteta. Posledice zlodjela koje su tokom zlokobnih ratova počinjeni na nevinim bošnjačkim žrtvama mogu se ublažiti jedino pokretanjem i utvrđivanjem sudskih istina te kažnjavanjem nalogodavaca i počinilaca. Od toga zavisi kreiranje društvenog ambijenta i razvoj tolerancije suživota razumijevanja I poštovanja različitosti. Ne dozvolimo da nam mrak prošlosti nerasvijtljenih zločina proguta budućnost", poručio je Suljević.

Mirsad Rastoder iz Foruma Bošnjaka kazao je da  treba zapamtiti da zločin u Štrcima nije slučajnost.

"Otmica i likvidacija nevinih putnika je dobro planirana vojna akcija onih godina s ciljem da likvidira da zastraši i protjera.Moramo to pamtiti kako nam se opet ne bi desilo raspamećivanje u to ime hvala što ste podijelili sjećanje na nevine žrtve i što ćete razvijati ljudskost u Crnoj Gori jer od nje nam zavisi i napredak i život", kazao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.