Sve veći broj djece ima problem sa ekcemom, kako ga ublažiti?
Foto: Ilustracija

Sve veći broj djece ima problem sa ekcemom, kako ga ublažiti?

Sve više mališana ima problem sa ekcemom, odnosno atopijskim dermatitisom, čiji su simptomi naročito izraženi tokom zime.

Niske temperature i suv vazduh u zatvorenim prostorijama kožu čine dodatno suvom, nadraženom i podložnom svrabu.

"To stanje pogađa oko 17 odsto djece, od kojih je većina prvi put dobila ekcem prije pete godine, najčešće u bebećim danima", objašnjava doktor Ričard Antaja, direktor dječije dermatologije na Univerzitetu Jejl.

"Atopijski dermatitis je nasledan i obično se javlja kod mališana u čijim porodicama postoji istorija ekcema, alergija, alergijskog rinitisa ili astme. Može da se pojavi na nogama ili rukama, a često i na licu", rekao je on.

Loša vijest je da za ekceme ne postoji lijek, ali pravilna njega može da pomogne u ublažavanju simptoma. Običan dječiji sapun i pamučna garderoba su nešto što bi trebalo da se podrazumjeva.

Mirisni proizvodi za higijenu, nošenje tkanina poput vune ili sintetike, kao i znojenje mogu da budu okidači atopijskog dermatitisa. Zato ih treba svesti na minimum.

Izvor: Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.