Mirkova ribarska avantura: Ulovio tunu od 72 kg, borbu vodio čitav sat(FOTO)
Foto: Radio Jadran

Mirkova ribarska avantura: Ulovio tunu od 72 kg, borbu vodio čitav sat(FOTO)

Dugogodišnji sportski ribolovac iz Kamenara i član Kluba sportskih ribolovaca u Đenovićima, Mirko Mandić, juče popodne vratio se s mora sa najvećim ulovom – tunom, kapitalcem od 72 kg, dugim 1,9 m.

Tunu je kako kaže “udario” podno Perasta, na oko 30 m dubine, međutim žilava borba vodila se skoro čitav sat, priča za Radio Jadran Mandić.

– Lovio sam tzv. tehnikom spinninga. “Udario” sam je štapom kod Perasta, ali me “vukla” sve do Orahovca, Dražinog vrta ili Bajove kule…tu negdje. Uglavnom, na sredini zaliva sam je savladao. Pratio sam je, držao u nateg dok nije izgubila snagu. Zatim mi je pukao štap i morao sam je podići. Tada je već bila pala i u mulj, a uz to i najlon joj se zamotao oko repa – priča o ovoj ribarskoj avanturi Mirko.

MirkoMandictuna72kg2

Na barci je bio sam i praktično je sam izvukao, kako kaže “još jednog čovjeka” iz vode, budući da su on i tuna približne i visine i težine.

MirkoMandictuna72kg1

Posljedica “poduhvata” danas je i “slatka” upala mišića, dodaje Mandić uz osmjeh.

Tuna u zalivu Boke tokom zime nije rijetkost, jer dosta njih u toplijem moru “prezimi”. Ribari primjećuju da su ušle u zaliv početkom decembra, a najviše ih je bilo oko Ljute. Nakon nekoliko burovitih dana, nastanile su se ispod Perasta.

– Vide se one, jer “skaču” i onda “privlače” galebove”- dodaje Mirko.

On navodi i da je u decembru zamalo uhvatio još jednu, međutim, uspjela je da se otrgne, tako da je ovo bio prvi veći ulov ujedno u ovoj godini.

Mirko je za ovaj lovački podvig koristio od opreme: štap Penn 30 lbs, pukao kad je riba izgubila snagu, mašinica Daiwa BG 6500, struna Daiwa 0,35 (8 niti), predvez 0,7 mm i mamac poper, najveći u prodaji.

Mandić se sportskim ribolovom bavi oko 4 decenije, a najviše lovi palamide. Ova tuna bila je prva i najveća  riba koju je do sada ulovio, piše Radio Jadran.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.