Borančić: Masakr u Štrpcima vječna opomena i obaveza
Ammar Borančić

Zločin iz 1993. godine

Borančić: Masakr u Štrpcima vječna opomena i obaveza

Jezivi zločin iz mržnje koji se u Štrpcima dogodio 27. februara 1993. godine, najveća je rana Crne Gore u krvavim sukobima u proteklih decenija, saopštio je Ammar Borančić potparol Liberalne partije.

Borančić je, povodom godišnjice ovog zločina saopštio da je, to "strašna opomena našoj savjesti i našoj ljudskosti, ali i bolna obaveza našoj budućnosti i sjećanju na tragične žrtve i osvjetljavanje onoga što su uzroci zločina i sa čime se nikada ne možemo i ne smijemo pomiriti."

"U putničkom vozu na liniji Beograd-Bar, u stanici Štrpci oteto je i masakrirano 19 nevinih civila, od kojih je bilo osam naših sugrađana, građana Crne Gore. Njihovi posmrtni ostaci do danas nijesi istraženi do kraja, a mračni duh prošlosti na taj način i dalje provijava nad svima nama. Njihova krivica ogledala se u tome što njihova imena i prezimena nijesu bila po volji zločinačkim umovima, paravojnim formacijama, državnim i vojnim strukturama tadašnje, takozvane, SR Jugoslavije, ispostaviće se kasnije", rekao je Borančić.

Važno je zato, smatra on, u svakom vremenu i na svakom mjestu oštro se suprostaviti svakoj mržnji, ekstremizmu i radikalizmu, promovišući dijalog, mir i građansku jednakost.

"Važno je privesti pravdi svakog pojedinca koji je bio ili jeste inspirator ovakvih bezumnih zločina protiv čovječnosti i jasno žigosati i odbaciti svaku politiku koja promoviše mržnju, razdor i zlo. Izgradnjom snažnog građanskog društva, jačanjem institucija i ljudskih prava i sloboda te stalnim sjećanjem i podjsećanjem na ovakve tragične žrtve, jedino možemo graditi sigurno i srećno društvo u kojem ima mjesta za svakoga, osim za one koji mrze, i društvo koje iznad svega cijeni ljudsku sreću i život", naveo je Borančić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.