Predstavnički dom SAD: Opozvana Trampova odluka o izgradnji zida
Predstavnički dom SAD

Demokrate deklaraciju smatraju neustavnom

Predstavnički dom SAD: Opozvana Trampova odluka o izgradnji zida

Američki Predstavnički dom glasao je o ukidanju vanrednog stanja, koje je proglašeno zbog izgradnje zida na granici sa Meksikom.

Američki Predstavnički dom opozvao je odluku predsjednika Donalda Trampa o izgradnji zida na meksičkoj granici.

Prijedlog o ukidanju deklaracije sada ide u Senat, u kome republikanci imaju većinu, a nekoliko konzervativnih predstavnika je već reklo da će glasati sa demokratama.

Rezolucija je u Predstavničkom domu dobila 182 glasa od ukupno 245 članova.

Trinaest republikanaca stalo je na stranu demokrata, odbacivši Trampovu odluku, što dovodi do zaključka da Kongres neće imati dvotrećinsku većinu u oba doma , što je neophodno za obaranje predsjednikove uredbe.

Zakonodavci koriste odredbu iz Zakona o vanrednoj situaciji kako bi odbacili Trampovu odluku, ali ta odredba zahtjeva da oba doma glasaju u roku od 18 dana.

Donald Tramp je situaciju na meksičkoj granici nazvao "kriznom", a 15. februara objavio je deklaraciju o vanrednom stanju kako bi zaobišao Kongres i izgradio zid.

Demokrate tvrde da je deklaracija neustavna i da je Tramp proizveo krizu na granici.

Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je u ponedeljak: " Ovde nije riječ o granici. Riječ je o ustavu Sjedinjenih Država. Tu se ne radi o politici. Tu nije u pitanju strančarenje, već patriotizam."

Izvor: BBC

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.