26 godina od zločina u Štrpcima
Štrpci

I dalje bez epiloga

26 godina od zločina u Štrpcima

Danas se navršava 26 godina od zločina u Štrpcima.

Tada su pripadnici Vojske Republike Srpske na željezničkoj stanici u Štrpcima, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar, izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Porodice žrtava 26 godina čekaju na sudsku pravdu, kao i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

Žrtve ovog zločina bili su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad DJečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. 

Do danas su, kako podsjeća grupa NVO, uključujući Fond za humanitarno pravo, pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. 

Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga. 

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. 

Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine osudjen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, a Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen na kaznu zatvora od pet godina. 

Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Indjić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi. 

U oktobru 2018. godine Apelacioni sud u Beogradu je nakon tri i po godine potvrdio optužnicu protiv petorice pripadnika Višegradske brigade VRS za zločin koji je počinjen u Štrpcima, piše B92.

Početak glavnog pretresa bio je zakazan za januar 2019. godine, on je odložen zbog bolesti jednog od optuženih. 

U saopštenju se navodi da su porodice žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, suočene sa problemom da, po zakonskim propisima, ne mogu da dobiju status članova porodica civilnih žrtava rata, koji bi im osigurao simbolične beneficije u vidu mjesečnih novčanih primanja i socijalne podrške, jer se zločin dogodio izvan teritorije Srbije. 

Rodbina otetih i građani će danas u Bijelom Polju položiti cvijeće kod spomen obilježja, žrtavama otmice i likvidacije putnika iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar, 27. februara 1993.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.