Poreska uprava blokirala Vektru Jakić i poslala inspekciju
Vektra Jakić

Poreska uprava blokirala Vektru Jakić i poslala inspekciju

Poreska uprava je od “Vektre Jakić”, kojoj je 7. decembra prošle godine ukinula rješenje o reprogramu zbog neizmirivanja obaveza, naplatila 988.978 eura poreskog duga, a očekuje da naplatijoš 600 hiljada, kazali su Pobjedi iz ove institucije u odgovoru na pitanje da li je pripremljen ili predat prijedlog za pokretanje stečaja u ovoj pljevaljskoj kompaniji.

“Poreska uprava je od trenutka ukidanja rješenja o reprogramu “Vektri Jakić” preduzela sve mjere propisane Zakonom o poreskoj administraciji u cilju naplate potraživanja, a koje između ostalog obuhvataju blokadu žiro računa i inspekcijski nadzor”, pojasnili su iz Poreske uprave.

Oni su podsjetili da je imovina ove kompanije pod hipotekom od 2007.

Pojašnjavaju da “imajući u vidu da je u postupku utvrđeno da je imovina dužnika “Vektra Jakić” opterećena hipotekama, Poreska uprava primjenjuje mjeru naplate duga iz potraživanja poreskog obveznika”.

“To je već rezultiralo naplatom poreskog duga u iznosu od 988.978,75 eura, pri čemu će se primjenom iste mjere naplatiti još 600 hiljada eura poreskog duga po osnovu do sada utvrđenih potraživanja prema dužnicima”, istakli su iz PU.

Podsjetimo da po najnovijim podacima Poreske uprave od prije tri dana ova kompanija biznismena Dragana Brkovića ukupno duguje 9,4 miliona eura za poreze 7,52 miliona, a za doprinose 1,52 miliona eura. I još tri firme istog biznismena su na crnoj listi Poreske uprave Vektra Montenegro sa dugom blizu 4,9 miliona, Vektra Boka 3,06 miliona i Vektra optel blizu 135.000 eura.

Iz Poreske uprave podsjećaju da je “Vektra Jakić” reprogramirala poreske obaveze u ukupnom iznosu od 5.560.710 eura osnovni dugje bio 4.767.572 eura i kamata 793.137 eura i tada jednokratno uplatila 476.757 eura.

“Poreska uprava će, kao i kod svih ostalih obveznika, inicirati stečajni postupak i kod “Vektre Jakić” ukoliko primijenjenim mehanizmima ne bude moguće naplatiti poreski dug, a nakon što rješenje o ukidanju reprograma postane pravosnažno i izvršno, odnosno po okončanju postupka po žalbi “Vektre Jakić”, koji je u toku”, objasnili su iz ovog poreskog organa.

Iz Poreske uprave su kazali da se radi o dužniku koji je predmet posebne pažnje i prema kojem se u kontinuitetu preduzimaju zakonske mjere za naplatu poreskog potraživanja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.