BVCG: Ne dozvolimo da nam mrak prošlosti proguta budućnost
BVCG

Povodom 26.godišnjice otmice putnika u Štrpcima

BVCG: Ne dozvolimo da nam mrak prošlosti proguta budućnost

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori izražava duboko žaljenje zbog zločina koji se prije 26. godina dogodio u Štrpcima.

"I dan danas, bol u našim srcima ne jenjava zbog nasilne smrti 20 nedužnih civila koji su životima platili danak ljudskoj oholosti. Stradanje nedužnih civila, mora biti stalna opomena svim građanima u Crnoj Gori, da se zlo nikad i nikome ne ponovi. Nažalost, i nakon više od  četvrt vijeka, ovaj  svirepi zločin nije u potpunosti razjašnjen niti je prst pravde uperen u njegove nalogodavce kako bi osjetili moć ovozemaljske pravde, a Božja će ih i onako stići", naveli su iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Oni su zatražili od nadležnih institucija u Crnoj Gori i zahtijevaju umreženo djelovanje  sa institucijama Srbije i Bosne, u pravcu potpunog rasvjetljavanja svih zločina koji su se desili na prostorima regiona u bliskoj istoriji, kako bi sadašnje i buduće generacije mogle graditi društvo čiji su osnovni temelji zasnovani na suočavanju s prošlošću, a radi čuvanja međuetničkog  sklada i prosperiteta.

Ističući da posljedice zlodjela koja su tokom  zlokobnih ratova počinjena nad nevinim bošnjačkim žrtvama mogu se ublažiti jedino pokretanjem i utvrđivanjem sudskih istina te kažnjavanjem nalogodavaca i počinilaca.

"Od toga umnogome zavisi kreiranje društvenog ambijenta i razvoj tolerancije, suživota, razumijevanja i poštovanja različitosti. Ne dozvolimo da nam mrak prošlosti proguta budućnost", poručili su iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.