Haradinaj: Ne znam na šta je Tači mislio kada je najavio svoju ostavku
Ramuš Haradinaj, foto: EPA/EFE

Haradinaj: Ne znam na šta je Tači mislio kada je najavio svoju ostavku

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da kosovski ustav ne dozvljava teritorijalne prohtjeve.

Haradinaj je to rekao reagujući na izjavu predsjednika Kosova Hašima Tačija da će podnijeti ostavku ili raspisati referendum ako parlament ne potvrdi sporazum o pripajanju tri opštine juga centralne Srbije Kosovu.

Ne zna, kazao je, šta je Tači mislio kada je najavio svoju ostavku, ali kosovski ustav ne može polagati pravo na, kako je rekao, "teritoriju druge zemlje", prenijela je GazetaExpres. 

"Ne znam u kom kontekstu je predsjednik govorio o pripajanju Doline, ali naš ustav ne dopušta polaganje prava na teritorije drugih zemalja, niti možemo ponuditi teritoriju u zamjenu za priznanje kosovske nezavisnosti od Srbije", rekao je Haradinaj novinarima nakon sjednice Vlade. 

Ako, kako je rekao, Priština bude primorana da se odrekne dijela teritorije da i dobila priznanje nezavisnosti, za to nam onda nije potreban sporazum. 

Tači se zalaže za sporazum Beograda i Prištine koji bi podrazumijevao pripajanje tri opštine juga centralne Srbije Kosovu. 

Riječ je o opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.