Crnogorski zdravstveni sistem bolje rangiran od 12 evropskih zemalja

Napredak u odnosu na prethodnu godinu za dvije pozicije

Crnogorski zdravstveni sistem bolje rangiran od 12 evropskih zemalja

Crnogorski zdravstveni sistem bolje je rangiran od 12 evropskih zemalja. Najimpresivniji rezultat ostvaren je u smanjenju smrtnosti beba, koja je najniža u Evropi. Ministar zdravlja je tim povodom kazao da imamo razloga da sebe smatramo ozbiljnom konkurencijom bogatim, savremenim zdravstvenim sistemima.

Prema najnovijoj rang listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (ECHI), od 35 zemalja – Crna Gora se nalazi na 23. mjestu i napredovala je u odnosu na prethodnu godinu za dvije pozicije, podaci su Organizacije „Health Consumer Powerhouse“.

Tim povodom ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da smo, nakon uspjeha iz 2018. godine, kada smo ostvarili najveći skok od svih evropskih zemalja, sa 34. na 25.mjesto, imali veoma ozbiljan zadatak- održati ostvareni rezultat i u mjeri mogućeg, napraviti dalji napredak.

„Sada već imamo razloga da sebe smatramo ozbiljnom konkurencijom bogatim, savremenim zdravstvenim sistemima koji imaju dugu tradiciju njegovanja ekselentnosti u pružanju zdravstvenih usluga. Za ovogodišnje rangiranje smo otpočeli pripreme već nakon objavljivanja prošlogodišnjih rezultata. Nismo spavali na lovorikama, niti smo se pretjerano hvalisali, već smo shvatili da uspjeh može biti pravi samo ako nije studija slučaja, proizvod spleta srećnih okolnosti. Pažljivo smo analizirali svaki od 48 pokazatelja realno procjenjujući mogućnosti i potencijale crnogorskog zdravstvenog sistema i usmjeravajući težište aktivnosti ka oblastima u kojima smo ostvarili rezultate u želji da ih učinimo vidljivim“, saopštio je Hrapović.

Ono što je ove godine crnogorsko zdravstvo preporučilo za napredak prilikom rangiranja je niska smrtnost odojčadi, dostupnost savremene terapije za maligne bolesti i odluka o uvođenju HPV vakcine za žene, s ciljem smanjenja obolijevanja od karcinoma grlića materice, pojasnilu su iz Hrapovićevog resora.

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu prof. dr Vesna Miranović saopštila je da je aktuelna upravljačka struktura u ministarstvu zdravlja odlučna u sprovođenju ključnih strateških dokumenata, te da sve aktivnosti koje smo sproveli i koje su u toku, proizilaze iz njih.

„Postignuti uspjeh je rezultat pažljivo planiranih aktivnosti i ozbiljno kontrolisane realizcije. Konsultatni ECHI su nam bili korektivni faktor, dajući nam sublimirana uporedna iskustva 35 evropskih zdravstvenih sistema, sprječavajući nas da biramo pogrešne puteve i gubimo dragocjeno vrijeme na donošenje loših odluka. Rezultat takvog partnerskog odnosa po zdravstveni sistem Crne Gore je očigledan: postali smo vidljivi, kompetitivni i primjer  kako mali zdravstveni sistem, hrabar u donošenju ključnih reformskih odluka, može podstaći efikasnost sprovođenja zdravstvene politike“, objasnila je Miranović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je da je pacijentima, a posebno oboljelim od teških bolesti u našoj državi omogućena savremena terapija u liječenju, a da je, u pogledu ljekova, povećana dostupnost i obezbijeđena bolja snabdjevenost tržišta.

„Napominjem da, u ukupnim izdacima za ljekove, najviše izdataka se odnosi na ljekove koji se koriste u tretmanu onkoloških i autoimunih oboljenja koji su u porastu, gdje se radi o skupim ljekovima koji se često doživotno koriste  -12,73 mil. €; na ljekove za liječenje hematoloških i, kardiovaskularnih oboljenja - 5 mil. €; na antibiotike i ostale antiinfektivne ljekove-3,27 mil. €, na ljekove koji se koriste u liječenju bolesti nervnog sistema - 1,58 mil. €“, naveo je Čirgić.

Stopa smrtnosti odojčadi, odnosno broj umrle djece do 12 mjeseci života na 1000 živorođenih, kao najosjetjiviji indikator zdravstvene zaštite u jednom sistemu 1985. godine billa je 21,9%. Kako je piše u izvještaju za prošlu godini, u našoj zemlji preživljava 999 od 1.000 beba, što zaslužuje poštovanje i visoke ocjene ECHI. 

Direktor KCCG dr Jevto Eraković saopštio je da sa postignutim rezultatima .moramo biti ponosni, a obaveza KCCG je da nastavi sa dobrim rezultatima u Centru za neonatologiju I svim ostalim organizacionim cjelinama.

“Ovaj senzitivan pokazatelj zdravlja ukazuje na bolju organizaciju zdravstvene zaštite i opšte brige za žene i djecu, na bolji opšti standard, bolji odnos prema ženama u trudnoći i djeci vezano za intrauterin život i nakon rođenja, stepen obuhvata vakcinacijom, kao i kulturološke promjene”, saopštio je Eraković.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić istakao je zadovoljstvo činjenicom da je napredak na listi ECHI dijelom ostvaren i zbog značajnog iskoraka na polju javnog zdravlja, odnosno na polju prevencije karcinoma i to prije svega zbog uvođenja vakcine protiv humanih papiloma virusa.

“Na ovaj način učinjen je značajan iskorak kojim se Crna Gora svrstala u red najrazvijenijih država koje svom stanovništvu nude najmoderniju i najdjelotvorniju zaštitu od karcinoma i bolesti izazvanih humanim papiloma virusima koja će u potpunosti biti o trošku države”, saopštio je Begić.

Prije četiri godine Crna Gora se nalazila na začelju ECHI liste koja se pravi na osnovu indikatora, među kojima su dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima, ishodi lečenja, koliki su obim i područje usluga, kao i prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda, podsjetili su iz Ministarstva zdravlja.

Crnogorski zdravstveni sistem bolje je rangiran od 12 evropskih zemalja. Kada je riječ o zemljama regiona, Srbija je na 18. poziciji, Hrvatska je 24., a Sjeverna Makedonija je na 25. mjestu.

Prva na listi ECHI ove godine je Švajcarska koja je naslijedila Holandiju koja godinama unazad ima najbolji zdravstveni sistem, a poslednja je Albanija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.