Izvršni direktor jedne od Kneževićevih firmi: ,,Duško će se snaći, a što ću ja?“
Mijodrag Knežević

Afera Atlas

Izvršni direktor jedne od Kneževićevih firmi: ,,Duško će se snaći, a što ću ja?“

Specijalno tužilaštvo prikupilo je dokaze protiv kriminalne grupe, na čijem čelu je odbjegli biznismen Duško Knežević, a pojedini njegovi članovi, sudeći prema materijalu iz spisa predmeta, spremni su da ispričaju kako su po njegovom nalogu podizali novac iz banke, piše Pobjeda.

Jedan od dokaza kojim raspolaže tužilaštvo je i transkript tajno snimljenog razgovora Mijodraga Kneževića (59), nakon što je dobio poziv od istražitelja da dođe u službene prostorije i da iskaz.

U tom razgovoru, snimljenom u januaru, Mijodrag Knežević razgovarajući telefonom kaže: „Zvali su me da dam izjavu. Da li da kažem istinu?“ Dalje objašnjava kako je on podizao sav novac, da je njegovo ime na dokumentima, ali da su sve pare koje je podigao završile kod Duška Kneževića. "Ne znam šta da radim. Duško će se snaći, napraviće sporazum sa tužilaštvom i izvući će svoju g...., a što ću ja" – dio je snimljenog razgovora Kneževića i osobe sa kojom se konsultuje o daljim koracima.

U rješenju o produženju pritvora ovom osumnjičenom na teret se stavljaju krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i pranje novca.

Mijodrag Knežević je bio izvršni direktor Rekreatursa, do jula 2017. godine, a njegovo mjesto preuzeo je vozač Duška Kneževića, Vlatko Rašović. Mijodrag je i ovlašćeni zastupnik Monte plasmana, osnivač firme Atlas mont, Fin invest i NIP Novosti.

Osumnjičenom Đorđu Đurđiću se u rješenju o produženju pritvora na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza, ali ne i pranje para, kako je bilo u prvom rješenju o produženju pritvora.

Đurđić je bio izvršni direktor Atlas banke. Milošević je radio u Atlas grupi do 2008. godine, kada je prešao u Centralnu banku kao kadar SDP na poslove kontrole banaka. Njemu se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije. Milošević se sumnjiči da je uzimao novac od Kneževića da bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro na čijem čelu je bio odbjegli bankar. Miloševiću su lisice stavljene nakon što je objavljen audio zapis i transkript razgovora sa Kneževićem.

Istraga protiv Duška Kneževića pokrenuta je krajem decembra prošle godine, kada je privedeno četvoro njegovih saradnika. Samo nekoliko nedjelja kasnije istraga je proširena na više osoba, a kao organizor u svim predmetima označen je Knežević. Odbjegli biznismen tereti se da je sa 21 osobom počinio krivična djela utaja poreza, pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije.

Provjere su pokrenute nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, kada je u Crnu Goru ušlo 15 miliona dolara. Tada je uhapšeno šest vozača iz Atlas banke zbog sumnje da su „oprali“ 100.000 dolara.

U 2018. godini otvorene su istrage za e-komerc, Global karbon, a Kneževićevo ime pominje se i u slučaju Telekom. Prije nekoliko dana glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da su kriminalne grupe na čijem je čelu bio Knežević oštetile budžet za više stotina miliona eura. Tada je naveo i da je iz Atlas banke iznijeto 90 miliona eura. Osim Kneževića, pod istragom su i njegovi saradnici Đorđe Đurđić, Marko Nikolić, Brankica i Biljana Bašović, Petar Knežević, Tomica Knežević, Miodrag Knežević, Vlatko Rašović.

Prijave su podnijete i protiv Almira Kaluđerovića, Tomislava Žižića, Elvira Kalamperovića, Andrije Kneževića, Andreja Kononenka, Ariska Timofejeva, Olge Udilove, Ekatarine Petrovne Kononenko, Zvonka Gobeljića i Nebojše Šovrana.

Nedavno se pod istragom Specijalnog tužilaštva našao interni revizor Atlas banke Mladen Dašić, zbog sumnje da je 2013. godine sačio dva različita izvještaja o poslovanju. Dašić je, prema sumnjama istražitelja, prema Centralnoj banci napravio lažni izvještaj u kom se navodi da je izloženost Atlas banke prema jednom akcionaru 20 umjesto više od 30 odsto.

Kako je objasnio Katnić, interni revizor se sumnjiči za nesavjestan rad jer, na primjer, nije obavijestio Centralnu banku da je solventnost banke manja od zakonom propisanog minumuma od 10 odsto.

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.