SPP: U vjersko pitanje se ulazi nasiljem nad vjerničkim osećanjima
ilustracija

O etičkom kodeksu državnih službenika i namještenika

SPP: U vjersko pitanje se ulazi nasiljem nad vjerničkim osećanjima

Stranka pravde i pomirenja najoštrije se protivi bilo kakvim oblicima diskriminacije a posebno onim koji dolaze kroz obavezujuća dokumenta Vlade Crne Gore.

Odluka o etičkom kodeksu državnih službenika i namještenika koju je donijela Vlada CG je, smatraju u toj partiji, i sa etičkog ali i sa formalno pravnog stanovišta poptuno je sporna.

"Neetičnost ovog „etičkog“ kodeksa proizilazi iz njegove diskriminirajuće poruke gdje se vjersko osjećanje i vjerski simboli koji su utkani u način života vjernika i kao takvi su vidljivi na svakom vjerniku, u institucijama države proglašavaju zabranjenim pod izgovorom mogućnosti da to vjersko obilježje može „da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost u vršenju poslova“. Ovdje se očigledno polazi sa jednog već viđenog neokomunističkog principa, tzv. uravnilovke, gdje će se podjednako zauzeti stav prema svim religijama, što pokazuje kako se u vjersko pitanje ulazi nasiljem nad vjerničkim osećanjima i njihovim ustavnim pravima da kao slobodni građani dijele pravo na državu jednako i sa onim koji su bez vjere. Na taj način se nevjernici favorizuju u odnosu na vjernike a tzv.laička država potpuno pogrešno tumači kao vlasništvo nevjernika, sa orvelovski „jednakijim“ pravom", navodi se u saopštenju SPPa. 

Kako se navodi u daljem tekstu saopštenja, kroz tzv. etičko pitanje, ovim „vojničkim“ kodeksom Vlada ulazi u problem definicije recimo zimske garderobe koja bi i za Dobrog vojnika Švejka bila problematična, jer ne može biti ista za sjeverni dio države i za primorski.

"Kakve će čizme nositi oni u Ulcinju, Baru, Budvi… a kakve će nositi u Pljevljima, Plavu, Rožajama…? Ne nose se kratki rukavi u Rožajama kada se nose u Ulcinju, i to će zaista biti veliki problem.", navode iz SPPa.

Odluka se donosi, smtatraju u SPPu, sa ciljem da s skrene pažnja sa aktuelnih problema.

"Sa formalno-pravnog aspekta, radi se o dokumentu koji i usvojoj eksplicitnosti ali i u svojoj nedorečenosti i površnosti nosi brojne i javne i skrivene oblike diskriminacije i poruku da, ukoliko se ova Odluka pokaže ustavno održivom, Ustav Crne Gore ne obezbjeđuje jednakost svih građana kako se to eksplicitno kaže u članu 17. Na političkoj ravni, jasno je da se ovakva odluka donosi, po već oprobanom običaju za potrebe skretanja političke pozornosi sa brojnih aktuelnih problema, a u ovom momentu sa problema protesta i rastućih političkih tenzija. Kada se pobrkaju i zamrse konci, čvorvi se seku mačem, a ovdje je mač udario i na građanima već dobro poznati Sporazum Vlade i Islamske zajednice, koji je zbog miješanja Vlade u izborni proces organa IZ, kao takav suštinski neustavan, ali uprkos tome, u ovom slučaju, ovaj kodeks je u suprotnosti sa članom 14 pomenutog Sporazuma, što ga dodatno diskredituje.Ovim kodeksom se direktno krši član 8. Ustava CG, te konačno, iz svega rečenog, smatramo da je ovakva Odluka neustavna i ako je Vlada brzo ne povuče, SPP u CG će u cilju zaštite prava građana na slobodno vjersko opredjeljenje, podnijeti Ustavnu žalbu i u redovnom postupku oboriti ovu spornu Odluku.", zaključuje se u saopštenju Stranke pravde i pomirenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.