Crna Gora šampion po najmanjoj smrtnosti novorođenčadi
ilustracija

Izvještaj EHCI

Crna Gora šampion po najmanjoj smrtnosti novorođenčadi

Crnogorsko zdravstvo napredovalo je u prošloj godini, pa je na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) naša zemlja napravila skok sa 25. na 23. mjesto.

U izvještaju koji je objavljen juče, između ostalog, navodi se da je naša zemlja samo u jednoj godini uspješno primijenila sistem elektronskog zakazivanja kao i elektronskih recepata, ali i radikalno smanjila vrijeme čekanja na prvi pregled. Najimpresivniji rezultat, kako se navodi, ostvaren je u smanjenju smrtnosti beba, piše Pobjeda.

"U maloj Crnoj Gori sa 650.000 stanovnika preživljava 999 od 1.000 beba, što zaslužuje poštovanje i visoke ocjene ECHI. Šampion po najmanjoj smrtnosti novorođenčadi bio je Island, sada je to Crna Gora. Ovo je proizvod odluka donešenih 2014. kada se desio tragičan slučaj smrti beba od sepse. Tada su nadležni odlučili da se rizične trudnoće upućuju u Klinički centar u Podgorici na ekspertsku neonatologiju, što je dovelo do sjajnih rezultata",piše u izvještaju.

Crna Gora nalazi se i među zemljama koje su smanjile proces stizanja novih ljekova na tržište od trenutka kada se on registruje.

Najbolji sistem zdravstvene zaštite u Evropi ima Švajcarska, a prvi put nakon više godina Holandija se našla na drugom mjestu, a na trećem je Norveška. Prošle godine najgore plasirane su Albanija, Rumunija, Poljska i Bugarska.

Od bivših jugoslovenskih država najbolje je plasirana Srbija, koja se nalazi na 18. mjestu, dok je Slovenija u prošloj godini zauzela 21. poziciju. U 2018. godini Hrvatska se našla jedno mjesto iza Crne Gore, na 24. je poziciji, a potom Sjeverna Makedonija.

INDIKATORI

 EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora koji uključuju oblasti kao što su prava i obaviještenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi liječenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda. Važan indikator kvaliteta zdravstvene zaštite je i procenat smanjenja smrtnosti od moždanog udara, srca i kancera. Istraživanje se sprovodi od 2005. godine i predstavlja vodeće poređenje za procjenu funkcionisanja nacionalnih sistema zdravstvene zaštite u 35 zemalja. Ministarstvo zdravlja danas će zvanično predstaviti rezultate ovog istraživanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.