Darmanović u Ženevi: Saradnja na multilateralnom planu put do univerzalnog poštovanja ljudskih prava
Srđan Darmanović, foto: MVP

Darmanović u Ženevi: Saradnja na multilateralnom planu put do univerzalnog poštovanja ljudskih prava

Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na segmentu na visokom nivou 40. zasijedanja Savjeta za ljudska prava, u Ženevi.

Darmanović je kazo da je Vlada Crne Gore posvećena promociji i zaštiti ljudskih prava na nacionalnom i međunarodnom nivou, izrazivši snažnu podršku radu Kancelarije Visoke komesarke za ljudska prva, njenom integritetu i nezavisnosti.

3

Kako su kazali iz Ministarstva vanjskih poslova, istakao je da u vremenima brojnih kriza, kontinuiranog kršenja ljudskih prava, rastućeg radikalnog ekstremizma, jedino koordiniranom akcijom svih međunarodnih aktera i multilateralnom saradnjom može se postići univerzalno poštovanje ljudskih prava i osigurati održivi razvoj, mir i bezbjednost.

Ministar je ukazao na posvećenost Vlade jačanju nacionalnog dijaloga o ljudskim pravima kao i na ostvareni napredak u domenu promocije i zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori, naročito prava ranjivih grupa, žena, djece, LGBT osoba, manjina, starijih i osoba sa invaliditetom. 

Na toj liniji, istakao je na značaj ispunjavanja obaveza na međunarodnom planu te izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora pilot zemlja za uspostavljanje mehanizma za praćenje i implementaciju preporuka dobijenih od strane UN tijela za ljudska prava.

Crnogorski šef diplomatije imao je danas u Ženevi i odvojeni susret sa predsjednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peterom Maurerom.

Tokom sastanka je pozdravljena uloga ICRC kao ključne organizacije za adresiranje narastajućih humanitarnih potreba koje predstavljaju jedan od prioritetnih izazova sa kojima se suočava međunarodna zajednica. Istaknuta je potreba snažnije međunarodne saradnje u cilju nesmetanog pristupa humanitarne pomoći ugroženim područjima.

Darmanović je podvukao značaj koji Crna Gora posvećuje ovom pitanju i ukazao na brojne aktivnosti realizovane u prethodnom periodu u saradnji Vlade i Crvenog krsta u Crnoj Gori.

Prenio je spremnost za dodatno snaženje saradnje sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i podršku dijalogu za dalje jačanje međunarodnog humanitarnog prava u univerzalnom formatu.

1

Maurer je pozdravio aktivnosti Vlade Crne Gore na finalizaciji uspostavljanja Komisije za humanitarno medjunarodno pravo, kao i humanitarnu pomoć pruženu u periodu kriza i kontinuirani doprinos kao faktora stabilnosti u regionu.

Darmanović se sastao i sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom Al-Tanijem.

Istaknuto je zadovoljstvo tradicionalno dobrim prijateljskim odnosima dvije zemlje kao i spremnost za dodatno snaženje bilateralne saradnje, naročito u oblasti ekonomije, turizma, obnovljive energije i avio saobraćaja.

U razgovoru sa hrvatskom ministarskom vanjskih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić ponovljen je interes za daljim snaženjem saradnje na bilateralnom planu, kao i spremnost za unaprjeđenje saradnje kroz regionalne forume i na međunarodnom nivou.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.