Tri godine uspješnog sprovođenja programa Horizontal Facility u Crnoj Gori
Foto: PR Centar

Tri godine uspješnog sprovođenja programa Horizontal Facility u Crnoj Gori

Saradnja i komunikacija među partnerima u okviru programa Horizontal Facility, svih korisnika programa i organizacija civilnog društva je ključni element za pružanje podrške Crnoj Gori u daljem usklađivanju sa evropskim standardima. Kroz uspješno sprovođenje zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“, građani su dobili opipljive koristi, najvažniji je zaključak Trećeg sastanka Upravnog odbora ovog programa koji je danas održan u Podgorici sa ciljem sagledavanja rezultata programa u posljednje tri godine.

Ivan Ivanišević, generalni direktor Direktorata za multiletarne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore zahvalio se Programskoj kancelariji Savjeta Evrope u Podgorici i Delegaciji Evropske unije na podršci u jačanju institucionalnih kapaciteta u Crnoj Gori u ključnim oblastima.

“Privržena poštovanju vrijednosti i principa na kojima počivaju Savjet Evrope i Evropska unija, Crna Gora, kao punopravna članica Savjeta Evrope i zemlja kandidat za članstvo u EU, posvećena je daljem poštovanju i jačanju demokratskih institucija, transparentnosti, vladavine prava i ljudskih prava”, zaključio je Ivanišević.

“Piral Morales, šefica Programskog odsjeka Generalnog direktorata za programe Savjeta Evrope je rekla da se Partnerstvo Savjeta Evrope i Evropske unije pokazalo kao ključno u podršci nacionalnoj reformi pravosuđa od početka ovog procesa.

Audrone Urbonaviciute, zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori je istakla da Evropska unija i Savjet Evrope rade zajedno kako bi osigurali da se načela vladavine prava i ljudskih prava  poštuju u praksi i zadovoljni smo da vidimo dobru saradnju sa crnogorskim vlastima.

Sva dostignuća projekata u okviru programa Horizontal Facility vode bržem dostizanju pravde za građane i kvalitetnim sudskim odlukama, zasnovanim na evropskim standardima i praksi Suda u Strazburu.

Kvalitet sudskih odluka u Crnoj Gori je poboljšan, a Ustavni sud je donio dvije značajne odluke 2017. i 2018. godine, dok je po prvi put 13 sudija unaprijeđeno kroz novi, transparentni sistem unaprijeđenja sudija i tužilaca, koji je baziran na proceni profesionalnih performansi.

Napravljen je napredak i u sprečavanju konflikta interesa na taj način što Skupština, sudstvo i policija sada imaju etičke smjernice koje mogu da primenjuju, a ovaj napredak je prepoznala i Grupa zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GREKO). 

Predstavnici i predstavnice koje su direktno uključene u sprovođenje ovog programa, kao što su Ustavni i Vrhovni sud, Vrhovno državno tužilaštvo, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo prosvjete, Uprava policije, Agencija za sprječavanje korupcije i Univerzitet Crne Gore su učestvovali na sastanku.

Trogodišnji program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku” traje od maja 2016. do maja 2019. godine i  pruža podršku zemljama korisnicama u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj u usklađivanju sa standardima Savjeta Evrope i pravnim tekovinama Evropske unije u okviru procesa proširenja, u okviru oblasti, sprovođenje pravde, borba protiv privrednog kriminala i sprječavanje diskriminacije i zaštita prava osjetljivih grupa.

Ukupna sredstva dodijeljena Crnoj Gori kroz ovaj program iznose 4,22 miliona eura, a sprovodi se kroz šest projekata koji pokrivaju sve ključne oblasti programa.

PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.