Rijeka: Ljekari  ugradili najmanji elektrostimulator srca na svijetu
Foto:AA

Ugrađuje se direktno u srce bolesnika bez hirurških rezova

Rijeka: Ljekari ugradili najmanji elektrostimulator srca na svijetu

Na Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka, u petak, 22. februara, prvi put u Hrvatskoj učinjen je novi zahvat na srcu kojim je ugrađen najmanji elektrostimulator srca na svijetu.

Elektrostimulator je veličine kapsule, tačnije dužine 25 milimetara, a implantiran je direktno u srce kod dvoje bolesnika s poremećajem srčanog ritma,piše Anadolija.

Zahvat je u angiosali Odjeljenja za invazivnu i interventnu kardiologiju na Sušaku izveo tim dr. Sandra Brusicha  i dr. Zlatka Čubranića, aritmologa-elektrofiziologa riječke bolnice.

„Ovaj revolucionaran uređaj bez žica i baterija ugrađuje se direktno u srce bolesnika bez hirurških rezova. Postavljanje tradicionalnih elektrostimulatora srca zahtijeva složenu operaciju ugradnje uređaja u hirurški napravljen džep ispod kože i uvođenje elektroda putem krvnih žila u srce. Implantacija ove 'kardiokapsule' vrši se u lokalnoj anesteziji kroz venu u preponi bolesnika, uz pomoć sistema katetera kojima se uređaj vodi do desne komore i zatim pričvrsti na zid srca pomoću fleksibilnih zubaca“, saopštio je KBC Rijeka.

2019022523512072442014956Web2019022523512072442014961Web

Navodi se kako minijaturna veličina i minimalno invazivan pristup ne ostavljaju vidljive znakove medicinskog uređaja pod kožom, postotak komplikacija niži je u odnosu na tradicionalni pristup, nema ožiljaka niti potrebe za dugim oporavkom bolesnika nakon zahvata.

„U prosjeku, trajnost  standardnog elektrostimulatora je 8 do 10 godina, dok je procijenjeni vijek ovog uređaja oko 12 godina. Trenutno je indiciran samo kod bolesnika koji su imali infekciju elektrostimulacionogog sistema, koji su pod visokim rizikom za infekciju ili imaju začepljene krvne sudove , što onemogućava  ugradnju standardnog pacemakera“, izvijestio je KBC Rijeka.

Riječki KBC jedini je centar za vađenje elektrostimulacijskih sistema (klasičnih pacemakera) u Hrvatskoj koji se ubraja među najkompleksnije i najrizičnije zahvate iz područja kardiologije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.