Planirano opremanje škola informatičkom opremom vrijednosti 3 miliona eura
Foto: Ministarstvo prosvjete

Planirano opremanje škola informatičkom opremom vrijednosti 3 miliona eura

Ministarstvo prosvjete prepoznaje značaj digitalizacje za rješavanje problema i inovacije u nastavi, te je pored sve veće podrške projektima koji se tiču digitalizacije, planirano i ulaganje u računarsku opremu vrijedno 3 miliona eura, poručio je danas ministar prosvjete dr Damir Šehović na sastanku Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, održanom u Skupštini Crne Gore.

Sastanak je bio posvećen temi: „Nauka i nove tehnologije u službi obrazovanja za XXI vijek“, a okupio je parlamentarce iz 13 država članica SEECP-a, kao i predstavnike Regionalnog sekretarijata za saradnju – RCC. Pored ministra Šehovića, na sastanku su govorili predsjednik Skupštine Ivan Brajović i ministarka nauke Sanja Damjanović. 

523333741034316343444477436180755274530816n

U obraćanju, ministar Šehović je istakao da je, prepoznajući značaj digitalizacije za rješavanje problema i inovacije u nastavi bilo kog predmeta, Ministarstvo ove i prošle godine davalo sve snažniju podršku projektima koji se tiču korišćenja internet tehnologija u edukaciji, ali i projektima koji prave most između kulture i obrazovanja.

“Stoga u sklopu projekta sa Evropskom investicionom bankom planiramo obnavljanje računarske opreme i serverske infrastrukture, kao i unapeđenje Informacionog sistema obrazovanja Crne Gore. Ova investicija je vrijedna oko 3 miliona eura. Na ovaj način obezbijediće se bolji uslovi za izvođenje nastave iz informatičkih predmeta, kao i bolji i stabilniji rad Informacionog sistema obrazovanja, imajući u vidu da će se zastarjele aplikacije zamijeniti novim i uspostaviti se dodatni sistemi bezbjednosti”, poručio je ministar. 

On je rekao da je ova podrška proizvod planskog djelovanja ka stvaranju sistema obrazovanja koji je praktičan i koji oplemenjuje, umjesto onog koji zahtijeva puku reprodukciju. 

“Tablu i kredu svakako u ovom momentu ništa ne treba da zamijeni, niti može, ali to ne znači da djeci ne treba da pružmo najbolje iz današnjeg svijeta. Jer ih ne možemo izolovati. Oni su svakodnevno uključeni u taj svijet kroz društvene mreže i medije. I ne samo uključeni, već ga i oni svojim ponašanjem kreiraju. Zato bismo, cijenim, bili nedogovorni da okrećemo glavu od te činjenice. Današnja djeca traže putokaz i zaštitu, a ne potpunu zabranu. Traže da ih naučimo kako da izvuku najbolje iz virtuelnog okruženja i da ih naučimo kako u njemu da se snađu. I što je još važnije, kako da u njemu zaštite sebe od sajber nasilja", naveo je Šehović.

5287792410343163234444796498092979759087616n

Šehović se osvrnuo i na projekte koje Ministarstvo realizuje, a koji se tiču korišćenja internet tehnologija u edukaciji, poput obuke Oracle Akademije koja je obuhvatila 300 nastavika crnogorskih škola i pruža podršku za obuku 3000 učenika kao pripremu za uspješne IT karijere.

Upoznao je parlamentarce i sa projektom „Škole za 21. vijek“ koji se realizuje u saradnji sa Britanskim savjetom, a koji ima za cilj da pruži obuku i podršku za nastavnike u oblasti kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, digitalnih vještina i korišćenja microbit računara, te najavio da će u naredne tri godine sve škole u Crnoj Gori dobiti mikrobit računare, koji će učenicima služiti kao sjajna osnova za ulazak u svijet programiranja. 

Sastank je nastavljen kroz radne sesije sa kojih je poručeno da su pred nama veliki izazovi, koji će pokazati našu sposobnost da tradicionalno obrazovanje ne isključimo iz modernog svijeta, već da učinimo da on postane njegov dio.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.