Film

Govori o životu i borbi porodice protiv najtežeg oblika epilepsije

Film "Lica lafore" će biti prikazan u četvrtak na Medicinskom fakultetu

Povodom Dana rijetkih bolesti, Nacionalna organizacija za rijetke bolesti Crne Gore, 28.februara, na Medicinskom fakutetu u Podgorici, sa početkom u 18 časova, organizuje projekciju filma "Lica lafore", autora Denisa Bojica, koji govori o životu i borbi porodice Gajić iz Banja Luke koja počinje prije 10 godina, kada je do tada zdravim djevojčicama Tatjani i Mileni otkrivena rijetka, Laforina bolest.

Film je snimljen u produkciji RTRS. Riječ je o najtežem vidu epilepsije i pogađa djecu širom svijeta. Između ostalog Crna Gora je jedna od zemalja sa visokim brojem oboljele djece, saopštili su iz Nacionalne organizacije za rijetke bolesti Crne Gore.

Porodica  Gajić iz Banja Luke zaslužna je za pronalazak lijeka za ovu bolest, finansirajući tim naučnika u Kanadi više od deset godina. 

Film je prikazivan na brojnim festivalima, na medicinskim fakultetima u regionu,  u Evropskom parlamentu u Strazburu, 27.marta 2018.godine, je prikazan i u Parlamentarntu Bosne i Hercegovine.

"Naš cilj je da promovišemo borbu protiv ove bolesti ali i da podižemo svijest o rijetkim dječjim bolestima", istakli su iz NORBCGa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.