Za građane CG otvoren spektar mogućnosti profesionalnog angažmana u okviru NATO struktura
Zun i Ivanović

Susret Ivanović - Zun

Za građane CG otvoren spektar mogućnosti profesionalnog angažmana u okviru NATO struktura

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivica Ivanović, sastao se danas sa direktorom Kancelarije za podršku saradnje u NATO Organizaciji za nauku i tehnologiju, dr Pavelom Zunom.

Kako je saopšteno iz Ministarsta odbrane, Ivanović je istakao da je Crna Gora, članstvom u NATO, ostvarila značajan spoljnopolitički cilj koji ima višestruke benefite za našu državu.

"Jedna od njih svakako je mogućnost profesionalnog angažmana građana Crne Gore u NATO tijelima, što predstavlja mogućnost dostupnu prvenstveno članicama Alijanse. Stoga je veoma značajno što bolje predstaviti ovu povoljnost akademskoj i privrednoj društvenoj zajednici Crne Gore", konstatovao je Ivanović.

U tom kontekstu, Ministarstvo odbrane na svojoj agendi ima i aktivnosti kojima se nastoje dodatno promovisati oni benefiti članstva u Alijansi, koji nijesu isključivo povezani sa bezbjednosnom i odbrambenom komponentom, dodao je on.

 Ivanović je upoznao sagovornika sa aktivnostima koje Crna Gora sprovodi u cilju unapređenja informaciono-komunikacionog sistema, zbog čega je veoma značajna saradnja koju Ministarstvo odbrane ostvaruje sa relevantnim NATO tijelima, među kojima je i NATO Organizacija za nauku i tehnologiju.

"U prilog tome govori i činjenica da će Ministarstvo odbrane u maju biti domaćin Međunarodne konferencije o vojnim informaciono-komunikacionim sistemima i panela za informaciono-komunikacionu tehnologiju", naveo je Ivanović.

Zun je naglasio da je članstvo u NATO Crnoj Gori otvorilo širok spektar mogućnosti profesionalne afirmacije građana u okviru NATO struktura. Takođe, informisao je sagovornika o mogućnostima uspostavljanja tješnje saradnje sa NATO tijelom na čijem je čelu, kojem su u fokusu prvenstveno naučno-istraživačke aktivnosti, koje realizuje kroz šest tehničkih panela, sastavljenih od nacionalnih predstavnika, kao i priznatih naučnika, inženjera i stručnjaka za komunikacije.

"NATO organizacija za nauku i tehnologiju (NATO STO) je zasebno tijelo Alijanse koje za cilj ima koordinaciju aktivnosti u oblasti nauke i tehnologije, kao i pružanje podrške i doprinosa NATO programu Partnerstva za mir i Mediteranskog dijaloga. NATO STO djeluje kroz aktivnosti i koordinaciju Odbora direktora, a pod nadležnost je Sjevernoatlantskog savjeta (NAC)", navodi se u saopštenju.

Pored sastanka sa mr Ivanovićem, dr Zuna imao je odvojene susrete sa predstavnicima Ministarstva nauke i Univerziteta Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.