Mihailo: Vartolomej će autokefaliju davati gdje bude potrebno
Mitropolit Mihailo

A u pitanju Crnogorske crkve potreba očito postoji

Mihailo: Vartolomej će autokefaliju davati gdje bude potrebno

Vaseljenska patrijaršija nije nikada prekoračila granice drugih država, sem ukoliko postoji odnosni zahtjev i veća crkvena potreba. A u pitanju Crnogorske crkve, potreba za autokefalijom očito postoji, kaže poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo.

Objašnjava da je carigradski patrijarh u lice Srpskoj crkvi kazao da njihova crkva ne baštini 800 godina autokefalnosti, nego samo 140.

“Patrijarh Vartolomej je u septembru 2018. godine izjavio da je kanonske prerogative za davanje autokefalija vaseljenski prijesto dobio od vaseljenskih sabora i da će ih iskoristiti u slučaju Ukrajine i gdje još bude potrebno. Isto je potvrdio i vaseljenski arhiepiskop Danilo 12. januara ove godine izjavom da svaka nacija i država ima pravo da osnuje i zatraži priznanje svoje crkve, uključujući Makedoniju i Crnu Goru. A prekjuče je patrijarh Vartolomej potvrdio prethodnu izjavu riječima da ne namjerava da izmijeni ustav SPC ukoliko to ne prati sporazum i saradnja i da vaseljenska patrijaršija nije nikada prekoračila granice drugih država, sem ukoliko postoji odnosni zahtjev i veća crkvena potreba. A u pitanju Crnogorske crkve, potreba očito postoji i ovome ne treba nikakav dalji komentar”, smatra Mitropolit.

Patrijarh kaže “ako Bog da, doći ću u Beograd na jesen, na poziv patrijarha Irineja”, jer je pozvan na 800 godina od hirotonije Svetog Save.

Na konstattaciju da će Vartolomej doći u Beograd, ali ne radi osam vjekova autokefalije Srpske pravoslavne crkve nego da proslavi 800 godina hirotonije Sv. Save srpskoga Mihailo kaže da je izjava patrijarha Vartolomeja jasno potvrdila tu činjenicu kao jedino kanonski utemeljenu.

“Svetoga Savu hirotonisao je Mihailo Avtorijan u Nikeji 1219. godine, dakle, i samo hirotonisao, i ništa više. Iz te činjenice nije mogla da proishodi autokefalnost Srpske crkve, već se ona samoproglasila za autokefalnu crkvu, bez blagoslova, i na isti način se samoproizvela u rang patrijaršije. Tako Prvi tomos dobila je Pravoslavna crkva u Srbiji, i to godinu dana poslije Berlinskoga kongresa, 1879. godine. I tek od te godine se može smatrati Srpska crkva autokefalnom, i proslavljati ravno 140. godina autokefalnosti”, istakao je mitropolit CPC.

Pošto intervju Vartolomeja nije prenio nijedan portal iako je bio na naslovnici Politike, Mitropolit smatra da je  patrijarh rekao ono što se ne sviđa Srpskoj crkvi.

“Kazao im je u lice da njihova crkva ne baštini 800 godina autokefalnosti, nego samo 140”. poručuje on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.