Đukanović: Reformama do razvoja i boljeg kvaliteta života građana
Đukanović, arhiva

Najvažniji politički ispit

Đukanović: Reformama do razvoja i boljeg kvaliteta života građana

Strukturne reforme u administraciji, obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj politici najbolja su pretpostavka za dalji ekonomski i društveni razvoj te poboljšanju kvaliteta građana, istakao je predsjednik DPSa Milo Đukanović na 11. sjednici Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa te partije.

On je kazao da se sjednica održava u trenutku kada je zahvaljujući neodgovornom dijelu crnogorske javnosti ponuđena još jedna rijaliti tema, koja bi trebala da cijelo društvo da skrene sa toka misli o boljoj budućnosti našeg društva i svakog od nas pojedinačno.

"Kao politički najogovorniji dio crnogorskog društva, pokazujemo neslaganje sa tim i umjesto toga pokazujemo da smo usredsređeni na suštinska pitanja daljeg razvoja i ostvarivanja osnovne funkcije koje odgovorna vlast ima u svakom društvu. To je stvaranje uslova za novi kvalitet života građana", poručio je Đukanović.

Nakon obnove nezavisnosti i članstva u NATO primarni zadatak je, kako je rekao, nastaviti sa reformama, usvojiti standarde i stvoriti pretpostavke da se obnovljena nezavisna, suverena država Crna Gora vrati njenoj evropskoj kući i evropskom sistemu vrijednosti iz kojeg je zajedno sa ostalim balkanskim državama i društvima predugo izbivala i zbog čega je nažalost na ovom nivou zaostajanja za evropskim kvalitetom života. 

Strukturne reforme su preduslov ekonomskog i društvenog razvoja zemlje. Đukanović je kazao da je vrijeme najvažnijih državnih tema iza nas i da je dobro što danas racionalno razgovaramo o prioritetima.

"Sada smo na terenu kada treba građanima da obezbijedimo novi kvalitet usluge javne administracije, zdravstva, obrazovanja i novi sistem socijalne zaštite.To su pitanja na kojima mi položemo ispit ne samo u integracionoj agendi sa EU, nego mislim da je dobar odgovor na ove teme  jedan od najvažnijih uslova zadržavanje dobrog tempa ekonomskog rasta do kojeg smo u značajnoj mjeri došli zahvaljujući direktnim stranim investicijama", poručio je Đukanović. 

525368594124476528420153660595974931218432n

Sa sjednice, foto:Screenshot

Lider DPSa je naglasio da je potrebno zadržati konkurentnost. Kazao je i da se moraju ozbiljno preispitati troškovi funkcionisanja države koji se približavaju iznosu od jedne milijarde za oblast uprave, obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva.

"To je ozbiljan trošak i moramo zaista ako želimo odgovorno da mislimo o svojoj budućnosti preispitati  da li su to realni troškovi", rekao je Đukanović.

Strukturne reforme u pomenutim oblastima su teme koje traže nužnu akciju ali i proizvode posledice, prije svega socio-političke prirode. 

"Time se moramo pozabaviti ukoliko želimo da budemo konkurenti i ukoliko ne želimo da se zavaramo i odlažemo problem. Kao i do sada preuzećemo odgovornost i donositi odluke, koliko god bile nepopularne i nerazumljive za značajan dio javnosti. Nije prioritetna obaveza  nosilaca državne politike da se dopadnu javnosti, niti prioritetna logika da je slijedimo -  dobili smo mandat da kreiramo javnost, preuzmimo odgovornost i uradimo ovaj posao onako kako treba", rekao je Đukanović.

Kazao je da se moraju tražiti kreativna rješenja jer nismo u prilici da kopiramo modele drugih. Potrebno je doći do jeftinije i efikasne uprave, efikasne zdravstvene zaštite, poboljšati kvalitet obrazovanja i time razviti preduzetničku kulturu, preispitati socijalnu politiku.

"Jedino što se cijeni na međunarodnoj sceni je uspješnost. Mi smo uradili istorijske stvari, vratili zemlji dostojanstvo obnovom nezavisnosti, sačuvali mir i multietnički sklad,učvrstili stabilnosti, vratili državu evropskoj kući članstvom u NATO i vraćamo je kroz punopravno članstvo u EU. Sada je na dnevnom redu pitanje naše sposobnosti da kreiramo rješenja koja će ovdje brže voditi ka ekonomskom i društvenom razvoju i u finalu ka novom kvalitetu života građana. Pravedno je da se na tu temu polažu najvažniji politički ispiti, uvjeren sam da DPS ima potencijale da pruži odgovore na ta pitanja",rekao je predsjednik DPS.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.