Sekulović: Činjenica da je Đukanović najbolji interpretator savremene Crne Gore, zato toliko smeta
Vlatko Sekulović, foto: Media centar Beograd

"Protesti motivisani likvidacijom CG, ne dovode do stvaranja uslova za bolji život"

Sekulović: Činjenica da je Đukanović najbolji interpretator savremene Crne Gore, zato toliko smeta

Beogradski kolumnista i politički analitičar Vlatko Sekulović smatra da je u svijetu nemoguće naći primjer zemlje u kojoj jedan dio njenog političkog spektra osporava tu zemlju kao jedinicu u sistemu država u svijetu, kao što je to slučaj u Crnoj Gori.

"Zbog toga je moj utisak da se protesti koji bi bili motivisani likvidacijom Crne Gore kao države u 21. vijeku ne bi mogli klasifikovati kao građanski ili socijalni i samim tim ne bi imali potencijal da dovedu do stvaranja uslova za kvalitetniji život građana i građanki, već sasvim suprotno", kaže u intervjuu Vikend novinama Sekulović.

Sekulović, koji je inače nekadašnji šef delegacije Srbije u pregovorima o primjeni CEFTA, kazao je da smo svjedoci protesta koji se dešavaju u cijeloj Evropi, ali da su svuda drugačiji razlozi.

Najčešće je to, kako kaže, izraz nekih frustracija i nezadovoljstva "više nego što su to artikulisani pokreti usmjereni ka ostvarivanju određenih političkih ciljeva".

"Čak bih to rekao i za proteste u samoj Srbiji. Jasno je da su oni protiv režima, u stvari protiv određene ličnosti, ali to za šta se zalažu učesnici protesta je veoma heterogeno. Ne postoji neka saglasnost, osim da se ostvare neki interesi, ali koji su to interesi, nije baš najjasnije. Ima tu svega i svačega. Najviše mi to djeluje kao izraz frustracija bez jasnog cilja”, rekao je Sekulović.

Smatra da kapacitet i legitimitet sadašnje vlasti još nije iscrpljen.

"I čini mi se da uobičajeni mehanizam na osnovu kojeg se provjerava nečiji legitimitet, a to su izbori, jeste mehanizam koji nije izgubio svoj kredibilitetu javnosti. Što se tiče samih protesta, dok su mirni, sve je u redu. Uostalom, protesti su legitimni, ali ono što je tendencija u Crnoj Gori jeste da se i oni protesti koji krenu kao građanski pretvaraju u demonstracije u kojima se traži osporavanje osnovnih elemenata identiteta Crne Gore. To je uvijek problem kod vas”, smatra on.

Sekulović ističe da se ne može upravljati jednim društvom ukoliko mu osporavate osnove na kojem je sastavljeno.

“Onda ga vraćate u nešto drugo ili ga pretvarate u nešto drugo. A njihova ideja je u suštini ono što je ideja i nekih političkih snaga u Srbiji – da njihove, odnosno naše države postanu djelovi neke druge države. Kao što postoje ideje u Srbiji da postane gubernija Rusije, tako i ovdje da Crna Gora postane gubernija Srbije. Svaki protesti koji budu išli u tom pravcu i koji su tim ciljem motivisani, neće imati pozitivne efekte, jer je većinsko opredjeljenje građana Crne Gore upravo orijentacija ka novim vrijednostima, ka integraci jama u NATO i EU. To nema alternativu, alternativa tome su sukobi”, ocijenio je on.

Sekulović smatra da je u interesu građana da imaju opoziciju koja više neće koristiti svaku priliku da ospori identitet Crne Gore u 21. vijeku.

Komentarišući zahtjeve opozicije da sa vlasti ode Milo Đukanović, Sekulović kaže: "Đukanović je jako dugo u politici, vjerovatno je i njemu samom ponekad dosta politike. Međutim, upravo politike imaju svoj izraz u osobama koje ih predstavljaju. Činjenica je da je Đukanović najbolji interpretator savremene Crne Gore. I zato on toliko smeta. I sigurno je da bi se, ako ne bi bio prisutan na političkoj sceni, desila jedna praznina za koju je pitanje kako bi se popunila. Fudbalskim rječnikom govoreći, pitanje je kako bi izgledao tim Barselone ako nema Mesija. Zato se svaki protivnik, i u politici i u životu, trudi da eliminiše najjačeg".

Izvor:Vikend novine/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.