Uspješna zaštita prava i bezbjednosti građana najbolja preporuka za brži napredak ka EU
Han i Pažin

Susret Han i Pažin

Uspješna zaštita prava i bezbjednosti građana najbolja preporuka za brži napredak ka EU

Crna Gora je postigla vidljiv napredak u ključnim oblastima vladavine prava na koje je Evropska komisija ukazala u posljednjem godišnjem izvještaju, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom susreta sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom danas u Podgorici.

„Rezultati koje Crna Gora ostvaruje u dosljednom sprovođenju evropske politike, prvenstveno kroz zaštitu i promociji sloboda, prava i bezbjednosti naših građana, daju nam za pravo da očekujemo podršku evropskih partnera za brži napredak u procesu pridruživanja,“ saopštio je Pažin.

Ocijenio je da su rezultat odlučne ofanzive državnih organa protiv organizovanog kriminala brojna hapšenja članova kriminalnih grupa, sprečavanje niza teških krivičnih djela i značajan napredak u ključnim istragama.

20190222PPVZoranPazinevropskikomesarJohanesHan6

Komesar Han je izrazio očekivanje da će ove godine, u toku njegovog mandata, Evropska komisija moći da konstatuje da je Crna Gora ispunila privremena mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, dajući jasne smjernice za konačno zatvaranje pregovora u ovim poglavljima.

Sastanku je prisustvovala i ministarka nauke Sanja Damjanović, koja je predstavila projekat osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Ministarka je izrazila zahvalnost Evropskoj komisiji na značajnoj finansijskoj podršci u razvoju ovog naučnog projekta, za koji je ocijenila da ima potencijal da preraste u jedan od vodećih projekata u okviru Evropske susjedske politike.

"Osnivanje Instituta inicijativa je Crne Gore, čiji je cilj jačanje naučne i tehnološke saradnje, snaženje naučnih kapaciteta i sprječavanje odliva talenata iz regiona. Predviđeno je da u okviru Instituta bude uspostavljen centar za hadronsku terapiju putem kojeg će pacijentima iz regiona biti dosputna najsavremenija i najuspješnija svjetska metoda liječenja velikog broja kancera", podsjeća se u saopštenju M
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.