Zapadni Balkan se obavezao na čistu energetsku tranziciju
Foto: Ministarstvo ekonomije

Zapadni Balkan se obavezao na čistu energetsku tranziciju

Danas su ministri zemalja Zapadnog Balkana potpisali zajedničku izjavu kojom se obavezuju na prelaz na čistu energiju u regionu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su kazali da su time potvrdili ambiciju da podstaknu dekarbonizaciju, obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, što će učvrstiti put Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji. To je, kažu, ostvareno zahvaljujući saradnji sa svim relevantnim akterima kao što su Energetska zajednica, organizacije civilnog društva i međunarodne finansijske institucije.

U susret održivosti, sigurnosti i čistoj energiji

“Danas ćemo imati priliku da saznamo više o održivom energetskom razvoju u Evropskoj uniji, čujemo koji su to benefiti održive hidroenergije, koje su opcije dekarbonizacije i zastupljenosti uglja, kao i da diskutujemo o uticaju održivog razvoja na kvalitet vazduha, zdravlje i efikasnu upotrebu resursa. Diskutovaćemo i o potencijalima našeg regiona kada je riječ o energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji, kao i načinima kako da poboljšamo regionalno tržište struje”, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na otvaranju konferencije “Tranzicija ka čistoj energiji u zemljama Zapadnog Balkana”,

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je reako da Crna Gora ima nevjerovatan hidrološki potencijal, sa preko 95 vodotokova koji se formiraju na njenoj teritoriji.

"Do sada smo iskoristili tek 20 odsto tog potencijala. Ukoliko budemo uspjeli da iskoristimo dar prirode koji nam je dat u vodama, ali i vjetru i oko 250 suncanih dana godisnje, naša zemlja u budućnosti neće biti energetski zavisna. Ovaj odgovoram posao se mora sprovesti uz postovanje regulativa iz ove i oblasti zivotne sredine", istakao je Radulovic.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han je kazao da je današnja zajednička Izjava pozitivan signal regionalne posvećenosti dekarbonizaciji Zapadnog Balkana.

"Čista i sigurna energija omogućiće otvaranje novih radnih mjesta, značajne uštede u nacionalnim budžetima i jasne zdravstvene koristi, koje građani ovog regiona zaslužuju“, rekao je Han.

Ministri za energiju i životnu sredinu zemalja Zapadnog Balkana dogovorili su da se što prije usklade sa energetskim i klimatskim politikama i ciljevima EU.

Navodeći da bi politička posvećenost na ovako visokom nivou trebalo da olakša namjeru zemalja Zapadnog Balkana da smanje svoju energetsku zavisnost i riješe problem neodrživo velike upotrebe energije.

Kako je dalje saopšteno, to će zahtijevati razvoj održivih izvora energije, kao što su obnovljivi izvori energije (solarna energija, vjetar, geotermalna energija, biomasa i hidroenergija) i odlučnu akciju koja ima za cilj podršku energetskoj efikasnosti.

Zbog toga se kažu, Evropska unija danas obavezala da će obezbijediti 30 miliona eura, pored postojećeg Regionalnog programa energetske efikasnosti, vrijednog 50 miliona eura, koji pomaže domaćinstvima i javnim institucijama da smanje potrošnju energije i uštede novac.

"Današnji događaj će takođe otvoriti put za rešavanje problema zagađenja vazduha, jednog od glavnih ekoloških problema u regionu. Savez za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) je ranije istakao da će povećanje čistoće vazduha imati pozitivan uticaj na zdravlje građana, a nacionalnim budžetima zemalja regiona donijeti uštede, između 1,9 i 3,6 milijardi eura godišnje", zaključuju iz Ministarstva ekonomije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.