Evo koje su odluke Vlade sa današnje sjednice
Vlada Crne Gore

Evo koje su odluke Vlade sa današnje sjednice

Vlada Crne Gore je na danas održanoj 110. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković donijela Uredbu o ocjenjivanju rada državnih službenika i namještenika, kojom se propisuju bliža mjerila za ocjenjivanje, u okviru kriterijuma koji su utvrđeni Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

"Imajući u vidu da su priroda i opis poslova državnih službenika iz kategorija ekspertsko rukovodnog, ekspertskog i izvršnog kadra različiti u odnosu na poslove namještenika, propisana su i različita mjerila za ocjenjivanje u okviru kriterijuma, kao i mjerila za ocjenjivanje lica iz kategorije visokog rukovodnog kadra i starješine organa uprave", saopšteno je iz Vlade.

Osim toga, uređeni su način i postupak ocjenjivanja rada državnih službenika i namještenika i način utvrđivanja predloga ocjene rada za državnog službenika koji je raspoređen u drugu organizacionu jedinicu, odnosno državni organ, što ranijim propisom nije bilo uređeno.

U skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci, Vlada je donijela Uredbu o dopuni Uredbe o prestanku važenja pojedinih podzakonskih akata.

"Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci brisan je član koji se odnosio na pravni osnov za donošenje Pravilnika o bližim uslovima i postupku davanja hitne finansijske pomoći za likvidnost banka, čime su se stvorili uslovi za prestanak važenja Pravilnika", saopšteno je.

Donijeta je Uredba o visini naknade za izdavanje urbanističkih, odnosno tehničkih uslova za privremene objekte utvrđene Programom privremenih objekata, kojom su utvrđene naknade u iznosu od 10,00 eura za pokretne i 50,00 eura za nepokretne privremene objekte.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, za 2019. godinu. Odlukom je izmijenjena tabela u članu 1 koja se odnosi na područnu jedinicu Pljevlja.

Kako se dodaje utvrđen je Predlog amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju uslovne osude i kazne rada u javnom interesu. Amandman se odnosi na terminološke izmjene u cilju usaglašavanja sa Zakonom o državnoj upravi.

Vlada je usvojila Informaciju o Predlogu sporazuma o sprovođenju projekta tehničke podrške između Ministarstva finansija Mađarske i Vlade Crne Gore – Kancelarije za evropske integracije, u okviru Intereg V-B Dunavskog transnacionalnog (DTP) za period 2014-2020 i prihvatila tekst Sporazuma.

"Potpisivanje Sporazuma ima za cilj efikasno i efektivno upravljanje i sprovođenje Programa i unapređenje podrške podnosiocima predloga projekata i korisnicima. Ovim dokumentom se, između ostalog, definiše i alokacija sredstava za period trajanja programa , način izvještavanja, obaveze koje se odnose na kofinansiranje", saopšteno je.

Usvojena je i Informacija o izmjenama i dopunama Finansijskog sporazuma između Vlade Crne Gore i Evropske komisije koje se odnose na „IPA Jadranski program prekogranične saradnje“ u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku 2007 – 2013 s Predlogom izmjena i dopuna Finansijskog sporazuma. Izmjene se odnose na preciznije predstavljanja informacija i nijesu suštinskog karaktera. 

Vlada je donijela Akcioni plan za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom 2014-2018, za 2019. godinu, i usvojila Izvještaj o realizaciji mjera i aktivnosti iz Akcionog plana za 2018. godinu.

Tokom prošle godine nastavljeno je unapređenje sistema integrisanog upravljanja granicom u skladu sa preporukama i najboljom praksom Evropske unije.

Pored ostalog, utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, uspješno je implementiran novi Zakon o strancima, unaprijeđeni su kapaciteti za priliv tražilaca azila, kao i aktivnosti i kapaciteti Granične policije u vršenju granične kontrole. Takođe, unaprijeđena je prekogranična policijska saradnja i aktivnosti na suzbijanju prekograničnog organizovanog kriminala, sprovedene su aktivnosti na rješavanju bilateralnih pitanja sa susjednim državama, te aktivnosti na implementaciji zaključenih međunarodnih ugovora o državnoj granici, graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju.

"Implementacija Akcionog plana je ocijenjena vrlo značajnom za ostvarivanje kriterijuma i dostizanje evropskog sistema bezbjednosti, jačanje sposobnosti za preuzimanje obaveza koje proizilaze iz članstva u Evropskoj uniji, te za usklađivanje sa zahtjevima Šengena, kao ključnim izazovima u procesu pristupanja Crne Gore EU", navodi se u saopštenju.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije za integrisano upravljanje migracijama u Crnoj Gori 2017-2020 , za 2018. godinu, pri čemu je naglašeno da je postignuto gotovo stoprocentna ostvarenje planiranih mjera i djelotvorno sprovođenje politike kontrole migracionih kretanja.

"U Izvještaju se navodi da su najznačajnije aktivnosti iz oblasti migracija u Crnoj Gori u prethodnom periodu donošenje novog Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca i Zakona o strancima. Standardi Evropske unije iz oblasti migracija su u najvećoj mjeri transponovani u oba zakona, a njihovom implementacijom doći će do osjetnih promjena u pogledu kvaliteta i efikasnosti ovog sistema", pojašnjeno je iz Vlade.

Vlada je usvojila XV izvještaj o sprovođenju Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma 2015 - 2018. godine i Akcionog plana 2017 – 2018, za izvještajni period jul - decembar 2018. godine.

Usvojena je Informacija o predlogu Memoranduma o razumijevanju između Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i Njemačke nevladine organizacije „Help Hilfe zur Selbsthilfe“ i prihvaćen tekst Memoranduma.

"Realizacijom projektnih komponenti definisanih Memorandumom doprinosi se širenju radnih aktivnosti zatvorenika u okviru zatvorskog sistema, kao i njihova uspješna rehabilitacija i reintegracija kroz radno - okupacionu terapiju. Definisano je i učešće države u iznosu od 15.000 eura, koje je već obezbijeđeno, i donacija u istom iznosu, odobrena od strane njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, preko Pakta za stabilnost za jugoistočnu Evropu", saopšteno je.

Vlada je usvojila Informaciju o izmjeni Ugovora o prosljeđivanju kreditnih i grant sredstava za potrebe realizacije projekta „Sakupljanje i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici“ finansiranog iz kreditnog aranžmana zaključenog, 22. septembra 2017. godine, između Njemačke banke za razvoj (KfW) i Vlade Crne Gore, u iznosu od 35 miliona eura. Prihvaćen je izmijenjeni tekst Ugovora kojim je Glavnom gradu ostavljen rok od šezdeset dana, kako bi imao vremena da sprovede neophodne procedure i ispuni ugovornu obavezu prema Državi.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.