Puna posvećenost saradnji i dobrosusjedskim odnosima
Bregu i Đukanović

Đukanović i Bregu

Puna posvećenost saradnji i dobrosusjedskim odnosima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je generalnu sekretarku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlindu Bregu, koja boravi u posjeti Crnoj Gori. On je čestitao generalnoj sekretarki izbor na tu funkciju, poželio uspjeh u postizanju rezultata RCC-ja, i pozdravio konsenzualnu odluku o konsekutivnim mandatima Albanije i Crne Gore.

Đukanović je poručio da će Crna Gora kao i do sada biti odgovoran i pouzdan partner Savjeta  i pružiti podršku svim aktivnostima od zajedničkog interesa.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Đukanović je podsjetio na vanjskopolitička postignuća Crne Gore, prijem u NATO i dinamičan put ka članstvu u EU, ali i istovremenu posvećenost izgradnji dobrosusjedskih odnosa.

"Savjet za regionalnu saradnju, upravo je jedan od najznačajnijih mehanizama za objedinjavanje zajedničkih potencijala u regionu i njegov napredak.Izuzetno je važno pokazati zrelost u vođenju dobrosusjedske politike i punu posvećenost saradnji kako bi se bolje valorizovali svi naši resursi.

Crna Gora je maksimalno usredsređena na primjenu strateških dokumenata Savjeta i Akcionog plana o regionalnoj saradnji i podržava aktuelne projekte u oblasti poboljšanja položaja romske populacije, socijalne zaštite i turizma", kazao je Đukanović.

ukanoviBregu3

Generalna sekretarka Savjeta pozdravila je lidersku poziciju Crne Gore u procesu integracija u EU, navodeći da Savjet pažljivo prati taj proces.

Predstojeće vrijeme, ističe Bregu, treba iskoristiti za unapređenje regionalne saradnje i dinamiziranje ekonomskog razvoja Regiona. Posebno se osvrnula na konkretne ciljeve Savjeta za ukidanje rominga i mobilnost studenata kroz projekat priznanja diploma i zvanja, za šta je dobila punu podršku tokom razgovora.

"Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati regionalnu saradnju, naročito u uslovima komplikovanih globalnih odnosa, sa punom sviješću o  zajedničkoj odgovornosti za budućnost Regiona i rješavanje otvorenih pitanja", saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Potvrđena je puna otvorenost za dalje jačanje saradnje Crne Gore i RCC i podrška realizaciji aktivnosti u susret sljedećem Samitu Berlinskog procesa u Poznanju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.