Han u Podgorici: Solarna i energija vjetra će doživjeti porast, računajte na našu podršku
Johanes Han, foto:AA

Zemljama Z. Balkana bude potrebna manja količina električne energije

Han u Podgorici: Solarna i energija vjetra će doživjeti porast, računajte na našu podršku

Obnovljivi izvori energije kao što su solarna energija i energija vjetra doprinijeće da zemljama Zapadnog Balkana bude potrebna manja količina električne energije u budućnosti, poruka je evropskog komesara za susjedstva i proširenje Johanesa Hana danas u Podgorici.

U glavnom gradu Crne Gore održava se Ministarska konferencija o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju. Konferencija je okupila resorne ministre iz regiona, predstavnike nevladinog sektora koji se bave temama zaštite životne sredine, kao i članove crnogorske Vlade, na čelu s premijerom Duškom Markovićem. 

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han govorio je o prednostima čiste energije, a dotakao se i pitanja najave izgradnje malih hidroelektrana na prostoru Balkana. 

"Ovdje smo danas kako bismo osnažili našu posećenost i da se što brže uskladimo s evropskom politikom, kada je u pitanju čista energija. Ovo je značajan korak pri proširenju energetske veze na zemlje Zapadnog Balkana. Vašim zemljama je potrebna manja količina električne energije, a tome će doprinijeti obnovljivi izvori energije", rekao je Han, na otvaranju konferencije, javlja Anadolija.

2019022123506377141899852Web

Foto:AA

Istakao je da je na ovaj način moguće uštedjeti 2,5 milijardi eura. 

"Solarna energija i energija vjetra će doživjeti porast", rekao je Han. 

2019022123506377141899855Web

Foto:AA

Kada je riječ o gradnji mini hidroelektrana na Balkanu, Han je potvrdio da postoje planovi za nove hidroelektrane u regionu. 

"Identifikovati smo 140 projekata, ali nije moguće sprovesti ih sve. Obaveza je da se rehabilituju postojeće elektrane, kako bi hidroenergija bila dostavljena mreži. Ako razmatramo izgradnju novih elektrana, postoje djelovi regije gdje hidroelektrane nije moguće graditi bez oštećenja ekosistema. Ukoliko se nastavi sa ovim procesima, treba da se uspostavi procjena uticaja na životnu sredinu", poručio je Han. 

Kazao je i da je regionalna dimenzija ključ za tranziciju ka čistoj energiji.

"Agenda po pitanju električne energije treba da bude u fokusu vaših agendi. Računajte na našu podršku u dostizanju ovih ciljeva. Naš zajednički interes nije usmjeren protiv nikoga, već je u interesu svakog građana kako bi se iskoristili svi potencijali kada su obnovljivi izvori energije u pitanju", poruka je evropskog komesara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.