OO Crnogorske Tivat: Opštini Tivat prijeti blokada
Goran Božović

Kriza je posljedica dosadašnjih odluka opštinskih vlasti

OO Crnogorske Tivat: Opštini Tivat prijeti blokada

Opštinski odbor Crnogorske u Tivtu sa velikom zabrinutošću konstatuje da Opštini Tivat prijeti finansijska blokada zbog enormnog iznosa zarobljenog novca u Atlas banci. Opština Tivat, kako se saznaje iz medija, na svom tekućem računu u Atlas banci ima 1.653.840,00 eura, dok 261.846,89 eura ima položeno u formi oročenog depozita, što zajedno iznosi 1.915.686,89 eura, saopšteno je iz te partije.

„Imajući u vidu paniku kod deponenata, čak i da se izvrši dokapitalizacija i banka dobije novog vlasnika, vrlo je vjerovatno da će uslijediti stampedo štediša i propast banke. U dugoročnom postupku najvjerovatniji je scenario da će Opština Tivat dobiti samo mrvice od 2 miliona eura koja su joj zarobljena u Atlas banci.“ izjavio je Goran Božović, predsjednik OO Crnogorske Tivat i član Predsjedništva Crnogorske.

U Crnogorskoj se pitaju kada je, i da li je uopšte, rukovodstvo Opštine planiralo obavijestiti svoje građane o ovoj zabrinjavajućoj situaciji, ili pak nijesu željeli da uznemiravaju javnost poraznom nesposobnošću koju demonstriraju svakodnevno. Takođe, upitno je i kakvu koordinaciju i jedinstvo imaju unutar partije, kojima se ovih dana DPS diči, kad iz vrha nijesu dobili signal da spašavaju sredstva prije blokade navedene banke, a da ne govorimo o neinformisanosti i nesposobnosti da se prepoznaju finansijski rizici na tržištu kapitala, saopšteno je iz Crnogorske

„Ukupan iznos blokiranih sredstava u Atlas banci iznosi više od 14 mjesečnih neto plata svih zaposlenih u lokalnoj upravi Opštine Tivat, planiranih budžetom za 2019. godinu. Poređenja radi, to je iznos dvogodišnje neto zarade za broj zaposlenih koji bi bio dovoljan opštinskoj administraciji. Kako sada stvari stoje, bez radikalnog prekida kapitalnih investicija ili smanjenja plata, teško da postoji izlaz za predstojeću krizu u Opštini Tivat. Kriza je u potpunosti posljedica suludih odluka rukovodstva opštine, na čelu sa doktorom ekonomskih nauka g-dinom Kusovcem, koji je i prije sadašnje pozicije, kao potpredsjednik Opštine bio zadužen za finansije. Potpuno je nevjerovatno da je iznos od 14 neto mjesečnih plata zaposlenih držan u jednoj banci, naročito dio novca na tekućem računu. Gotovo je nemoguće da bi iko ko je imalo finansijski pismen, toliki depozit po viđenju držao na jednom mjestu. Izgleda da isključivi fokus na uhljebljavanju podobnih i udvostručavanju broja zaposlenih u protekle dvije godine u Opštini Tivat, kao i opsesivno zadovoljavanje ličnih i partijskih interesa, nije ostavio dovoljno vremena doktoru ekonomskih nauka da shvati ozbiljnost situacije i da izmjesti novac iz posrnule banke. Izgleda da će nam dug prema PAM-u od 250.000 eura biti mala briga prema onome što predstoji.“ rekao je Božović. 

Adekvatna odgovornost rukovodstva Opštine Tivat je najmanje što Crnogorska očekuje za štetu od 2 miliona eura pričinjenu Opštini Tivat u ovom slučaju, kao i za ostalu jasno identifikovanu materijalnu štetu, što je posljedica loših odluka neodgovornih pojedinaca. Jasno je da se političkim strukturama koje delegiraju nesposobne i neodgovrne pojedince na najodgovornije funkcije više ne smije dati prostora, ako želimo budućnost. Zato se ne smijemo predati bez borbe. NE BOJ SE! – poručuju iz Crnogorske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.